Gość amator Opublikowano 8 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Lutego 2012 Czy można zwrócić pracownikami koszt przejazdu pociągiem klasą I w ramach odbywanej delegacji służbowej? Pracodawca wyraził zgodę na tą formę dojazdu na szkolenie. W rozliczeniu delegacji uwzględniłam całą kwotę wynikającą z biletu, natomiast księgowa zwróciła mi uwagę, że mogę tak zrobić tylko w przypadku przejadu pociągiem klasą II. Czy ma rację? A jeśli tak, to bardzo proszę o podstawę prawną? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Agnieszka Opublikowano 8 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Lutego 2012 Nie ma podstawy prawnej, która by nakazywała podróżowanie klasą II.Jeśli w zarządzeniu wewnętrznym też nic nie ma,to jedynie pośrednio księgowa może to motywować zapisami ustawy o finansach publicznych, czyli "celowy,oszczędny i gospodarny" jeśli to jednostka sektora fin.publ.Ale pracownik powinien wiedzieć o tym przed rozpoczęciem podróży,ponieważ teraz on wydatek już poniósł i trudno mu odmówić zwrotu wydatku.Natomiast jeśli bilety kupował z wcześniej pobranej zaliczki to jak najbardziej ksiegowa ma prawo rozliczyć II a nie I klasę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi