Gość gość Opublikowano 12 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2012 Witam,W firmie objęłam prowadzenie PKPiR - przez wcześniejszą księgową firma została zgłoszona jako płatnik VAT, z tym że sprzedajemy usługi na VAT zwolnionym - jak wygląda proporcja bazowa przy odliczeniu Vat-u?. Jeśli mam sprzedaż tylko jako zwolnioną, nie mam żadnej faktury na innej stawce VAT, to wtedy odliczam cały zapłacony Vat? Czy w ogóle nie odliczam? Proporcja bazowa wychodzi mi zero za zeszły rok w programie i nie wiem czy jest to dobrze przeliczone. W momencie wpisywania faktury zakupu w koszty jak zaznaczyć odliczenie vat - całość czy proporcja? No i jak prawidłowo powinno to wyglądać przy sprzedaży tylko z vat zwoln.? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Koni Opublikowano 28 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2012 nie odliczysz VAT w tej sytuacji, skoro nie wykonujesz czynności opodatkowanych..., w programie możesz zaznaczyć że wg proporcji - na jedno i to samo wyjdzie :) czyli 0% do odliczenia, natomiast jeśli w tym roku dokonasz sprzedaży opodatkowanej, to w proporcja końcowa będzie być może większa niż 0% wówczas przy deklaracji za styczeń 2013 roku skorygujesz VAT naliczony do odliczenia i już. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi