Kategorie
Skocz do zawartości

kpir - Koszty wytworzenia w działalności projektowej

Gość Jerka
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Jestem myślami w grudniu br, kiedy będzie tzreba zrobić spis z natury :)Jestem architektem, wykonuję rysunki i projekty. Naczytałem się, i doszedłem, że jeśli dojdzie do sytuacji, ze na 31.12 będę miał projekt w fazie przygotowania, albo już zakończony, ale jeszcze niesprzedany, to wystąpi produkcja w toku albo wyrób gotowy. Jak ustalić koszty wytworzenia? Wiem o uwzględnieniu materiałów, które są zużywane do produkcji. Co będzie u mnie kosztem wytworzenia? Nie mam jakichś stawek godzinowych, żeby ułatwić wyliczenie.Wiem, najprosciej mówić, że takie zdarzenie nie wystąpiło, spis z natury zerowy, ale jeśli chcieć żyć w zgodzie z literą prawa......Jak to liczyć? Umawiam się na pewna kwotę wynagrodzenia. Jak oszacować ile z tego to koszt wytworzenia, a ile moja marża?

• 3 miesiące temu...
~masz usługi nie robisz żadnej inwentaryzacji bo te wszystkie ołówki, kartki, papier czyli wszystko co potrzebujesz do wykonania projektu później traktujesz jak jedna usługę bo za to wystawiasz fakturę wykonanie projektu czy coś w tym stylu

Przepisy są czasami skomplikowane, czasem wzajemnie się wykluczają - dobrze więc jest pytać się o wszystko, czego nie wiemy :)W przypadku usług tego typu jak Twoje koszty to faktury zakupowe za narzędzia potrzebne do wykonania pracy.Zaś Ty za te usługi wystawiasz po prostu rachunek czy fakturę nie uwzględniając, że na wykonanie projektu użyłeś gumki, mazaka, 4 ołówków, drukarki i tuszu.To co robisz i przy pomocy jakich środków to Twoja sprawa. Jeśli czujesz, że z tego tytułu masz większe koszty niż zakładałeś po prostu negocjujesz wyższą kwotę zapłaty.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
 Udostępnij

• Dodaj nową pozycję...