Gość Zrozpaczona:( Opublikowano 17 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2012 Witam serdecznie! Potrzebuję pomocy osób którzy dobrze znają program Mała Księgowość Rzeczpospolitej.Prowadzę działanosć na zasadach ogólnych prowadzę KPiR i jestem Vatowcem, nie mam kasy fiskalnej.Zazwyczaj wystawiam faktury VAT na danego klienta, ale w zeszłym roku kilku klijentów nie chciało FV, a nie wiedziałam jak to zarejestrować to wystawiłam FV VAT na sprzedaż bezrachunkową (mam kilka takich faktur w różnych miesiącach!) Teraz musze to poprawić w programie i za bardzo nie wiem jak?Myślę intesywnie nad tym i wymyśliłam,ale nie wiem czy dobrze - wstecz te faktury sprzedaż bezrachunkowa usunęłabym i napisał oświadczenie o luce numeracyjnej, albo je anulowała (bo oryginał mam) i z odpowiednimi datami sporządziłabym ewidecję sprzedaży i to zaksięgowała. Wówczas kosztowo nie powinno się nic zmienić, tylko wystarczy papiery uporządkować aby wszytko się zgadzało. Prosze o info czy dobrze myślę, coś słyszałam o sporządzeniu także dowodów wenwnętrznych, ale jak zaksięguję dowód wewnętrzny i ewidecję sprzedaży to podwójnie mi się to podstawi w rejestry?A gdy się księguję ewidecję sprzedaży to jaki numer wpisać w kolumnie " nr dowodu księgowego"? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość PROSZĘ O POMOC Opublikowano 18 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2012 Może ktoś się wypowie co myśli na temat powyżej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi