Gość OOOO Opublikowano 15 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2012 Jesteśmy zwolnieni z wystawiania FV ponieważ nie osiągnęliśmy wielkości 150000 zł sprzedaży opodatkowanej, w związku z tym wystawiamy rachunki. Niestety do jednego wkradł się błąd rachunkowy. Zamiast pozycji za xxxxx wartej 2000 zł wpisano pozycję yyyyy wartą 3000 zł. Proszę pomóżcie. Jak to poprawić? Moja księgowa wymyśliła dziwne podkładki w formie pisma pod rachunek i mówi ze to wystarczy. Mi jednak to nie pasuje. Ja uważam, że powinniśmy wystawić korektę do rachunku na którym poprawimy to co powinniśmy. Kto ma rację? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość koleżanka Opublikowano 15 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2012 Wg mnie nie wystawia się korekt do rachunków /chciałabyś wystawić rachunek korygujący ?/. Ten błędny rachunek powinno się anulować i wystawić nowy z prawidłowymi danymi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość OOOO Opublikowano 15 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2012 Wiem że w przepisach nie istnieje coś takiego jak korekta rachunku, ale też nie istnieje rachunek sam w sobie. Wiem taż że w niektórych instytucjach/firmach stosuje się coś takiego jak rachunek korygujący. Można też anulować źle wystawiony rachunek. Niestety poszedł on już w świat do firmy (wystawiono go na początku listopada) i dopiero pod koniec grudnia dopatrzono się błędu. Firma która go otrzymała, już go zaksięgowała, niestety z błędem. Co teraz zrobić, żeby było dobrze? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi