Gość Miau Opublikowano 13 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2011 Mam pytanie odnośnie powierzenia odpowiedzialności w zakresie prowadzenia gospodarki finansowej. Stosownie do art. 53 ust. 2 ustawy o finansach publicznych kierownik jednostki może powierzyć określone obowiązki w zakresie gospodarki finansowej pracownikom jednostki. Przyjęcie obowiązków przez te osoby powinno być potwierdzone dokumentem w formie odrębnego imiennego upoważnienia albo wskazaniaw regulaminie organizacyjnym tej jednostki.Podejrzewam, że wiele głównych księgowych nie ma powierzonej odpowiedzialności jw., a jedynie zakres obowiązków.I teraz kolejne pytanie: czy w świetle artykułu 54 ust 1 uofp tj. Głównym księgowym jednostki sektora finansów publicznych, zwanym dalej „głównym księgowym”, jest pracownik, któremu kierownik jednostki powierza obowiązki i odpowiedzialność w zakresie (...). Czyli jeśli mam zakres czynności, a nie powierzono mi odpowiedzialności w zakresie gospodarki finansowej to............ nie jestem głównym księgowym??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Agnieszka Opublikowano 13 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2011 Ja mam na pismie oddzielne imienne upoważnienie.Jesteś głównym księgowym wynika to z umowy i zakresu obowiazków,ale.....nie ponosisz odpowiedzialnosci zgodnie z ustawą,ponosi ja kierownik jednostki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi