Kategorie
Skocz do zawartości

Odpowiedzialność głównego księgowego.

Gość Miau
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Mam pytanie odnośnie powierzenia odpowiedzialności w zakresie prowadzenia gospodarki finansowej. Stosownie do art. 53 ust. 2 ustawy o finansach publicznych kierownik jednostki może powierzyć określone obowiązki w zakresie gospodarki finansowej pracownikom jednostki. Przyjęcie obowiązków przez te osoby powinno być potwierdzone dokumentem w formie odrębnego imiennego upoważnienia albo wskazaniaw regulaminie organizacyjnym tej jednostki.Podejrzewam, że wiele głównych księgowych nie ma powierzonej odpowiedzialności jw., a jedynie zakres obowiązków.I teraz kolejne pytanie: czy w świetle artykułu 54 ust 1 uofp tj. Głównym księgowym jednostki sektora finansów publicznych, zwanym dalej „głównym księgowym”, jest pracownik, któremu kierownik jednostki powierza obowiązki i odpowiedzialność w zakresie (...). Czyli jeśli mam zakres czynności, a nie powierzono mi odpowiedzialności w zakresie gospodarki finansowej to............ nie jestem głównym księgowym???

Gość Agnieszka
Ja mam na pismie oddzielne imienne upoważnienie.Jesteś głównym księgowym wynika to z umowy i zakresu obowiazków,ale.....nie ponosisz odpowiedzialnosci zgodnie z ustawą,ponosi ja kierownik jednostki.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
 Udostępnij

• Dodaj nową pozycję...