Kategorie
Skocz do zawartości

szukam Pomocy

Gość Ela
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, zbliża się koniec roku i czas się rozliczyć :)Byłam dzisiaj u księgowego powiedział mi że podatek dochodowy na konie roku wynosi 20000 tys. Wiec zastanawiam się jak to wszystko obliczyć.Zrobiłam remanent i towary na sklepie mam za 17000tys.w 2010 na koniec roku towaru na sklepie miałam za 5000tys, to był początek firmypodatek dochodowy tak jak wspomniałam na koniec roku wynosi 20000, noi teraz ''błagam was pomóżcie jak ja mam to obliczyć, czy będę musiała coś odprowadzić do urzędu skarbowego

Gość koleżanka
"czy będę musiała coś odprowadzić do urzędu skarbowego" - jasnowidzów tu nie ma, a z tego co napisałaś nie da się ustalić twojego podatku. Bo podatek wylicza się od dochodu, a nie od stanu towarów na koniec roku. Nie napisałaś nawet jak masz opodatkowaną działalność.Przychody minus koszty uzyskania minus ewentualnie zapłacone składki społeczne /jeśli nie księgowane w kup/ = dochód. Od tego wylicza się podatek, odejmuje się składki zdrowotne /7,75 % podstawy/ i zapłacone w trakcie roku zaliczki. I dopiero w tym momencie można powiedzieć czy wyjdzie dopłata czy nie.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
 Udostępnij

• Dodaj nową pozycję...