Gość Adam Opublikowano 11 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Grudnia 2011 Witam serdecznie.Niedawno otworzyłem firme która opiera się na telemarketingu.Głównym fundamentem mego biznesu jest wysyłanie przesyłek poprzez firme kurierską, co można wywnioskować z samego telemarketingu.Jednakże nurtują mnie dwie sprawy1. Zakupiłem druczki samokopiujące które pozwolą mi na wystawienie dowodu zakupu mego produktu ponieważ nie posiadam kasy fiskalnej.Nie jestem płatnikiem vat - Więc nie jestem w stanie wystawiać faktur. Jednakże ostatnio mój znajomy wspomniał mi o fakturach uproszczonych w którychnie trzeba zawrzeć vatu(można napisać vat 0% lub coś podobnego) co mi by bardzo pasowało, jednakże czy to jest możliwe aby wystawiać faktury bez vatu ?Nie chodzi mi o samą uprzejmość z mej strony tylko o kwestie prawne. Czy mogę mówić klientowi iż wydam Mu fakture jeślinie będzie na Niej vatu ? Jeśli tak to w jaki sposób ?2.Druga sprawa odnosi się do informacji w których ewentualnie klient mógłby zwrócić przesyłkę.Czy wystarczy adres mojej firmy który jest zawarty na pięczątce lub ewentualnie numer telefonu ?Czy musi być specjalnie sformułowana informacja która będzie mówiła o krokach jakie klient ma podjąć jeśli chciałbyzwrócić towar ?Znów przypominam iż nie chodzi o forme uprzejmości z mojej strony lecz jedynie o kwestie prawne.Proszę o szczegółowe odpowiedzi na me pytania.Dziękuję za poświęcenie czasu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Patrycja Opublikowano 11 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Grudnia 2011 1. nie wystawiasz fa VAT, ale wystawiasz Rachunek2. najlepiej przygotować sobie druk zwrotu towaru. Wypełnia ja klient i odsyła razem z towarem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi