Kategorie
Skocz do zawartości

Jak ustalić wartość sprzedanych towarów importowanych z chin

Gość Resident
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Resident
Mam pytanie czy mogę towary importowane z chin (cena zakupu+cło) wyceniać na podstawie stałych cen ewidencyjnych. W księgach rachunkowych nie prowadzić magazynu WZ PZ itp. Tylko wartość sprzedanych towarów co miesiąc wyceniać na podstawie wzoru ? Mam nadzieje że nie zamotałem zbytnio :). Ogolnie czy istnieje możliwośc nie prowadzenia magazynu przy spółce zoo importując i sprzedając towary czy można to jakoś prościej rozliczać ?

W sp.z o.o. masz obowiązek mieć politykę rachunkowości . Jeżeli kupujesz towary to musisz mieć magazyn. Dla przejrzystości towar przyjmujesz na podstawie PZ oczywiście z data przyjęcia towaru na magazyn. Jeżeli masz ceny ewidencyjne to musisz mieć konto odchylenia od cen ewidencyjnych towarów. Nie można tego inaczej rozliczać .Konta służą do tego aby na nich umieszczać każda operacje gospodarcza w firmie na podstawie dokumentów księgowych. A konto magazyn pięknie pokazuje zakup towarów jak i jego rozchód towarów.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
 Udostępnij

• Dodaj nową pozycję...