Skocz do zawartości


Zdjęcie

Gastronomia-pomysł na biznes.


wróć do serwisu Moja Firma 20 odpowiedzi w tym temacie

#1 tootom

tootom

    Nowy użytkownik

  • Członkowie
  • Pip
  • 5 postów

Napisano 23 wrzesień 2017 - 14:52

Czy własna restauracja jest dobrym pomysłem na biznes?



#2 ollli

ollli

    Nowy użytkownik

  • Członkowie
  • Pip
  • 2 postów

Napisano 23 wrzesień 2017 - 15:12

Myślę, że pomysł jest niezły choć dobrze by było się na tym znać lub co najmniej wcześniej popracować trochę w tym biznesie-nawet na zmywaku aby się zapoznać choćby z samą organizacją i klimatem w takim miejscu. Biznes sam w sobie łatwy nie jest ale jak idzie to sprawia wiele frajdy. Jeśli masz finanse polecam spróbować-jak samemu się nie znamy konieczne jest zatrudnienie fachowców-kucharza, menedżera itp. Polecam też poczytać trochę o tym biznesie choćby w serwisie z poradami dla restauratorów Unilever: https://www.unileverfoodsolutions.pl/ no i trzymam kciuki. 



#3 luke45

luke45

    Zaawansowany użytkownik

  • Członkowie
  • PipPipPipPipPip
  • 767 postów

Napisano 29 wrzesień 2017 - 10:52

Trzeba mieć sporą wiedzę, by brać się za gastronomię.


Always look on the bright side of life!


#4 wera_

wera_

    Użytkownik

  • Członkowie
  • PipPip
  • 37 postów

Napisano 20 październik 2017 - 10:56

Nie ma się co pchać w ten interes bez doświadczenia i jakiejkolwiek wiedzy, bo szybko się zbankrutuje... Branża gastronomiczna jest bardzo trudna i trzeba się czymś wybić na tle konkurencji. Przez pierwsze miesiące czy nawet lata jest najtrudniej by wyjść na prostą. Jeśli już chcesz się w to pchać, to polecam ci wielofunkcyjne oprogramowanie dla gastronomii mojeGASTRO http://www.mojegastro.pl/, które jest niezbędne w tej branży.



#5 Guest_Karolko

Guest_Karolko
  • Goście

Napisano 12 listopad 2017 - 20:25

Super :) teraz gastronomia się bardzo rozwija, tylko uważaj jak będziesz kupować sprzęt, żeby nie kupić jakiegoś kiepskiej jakości, stawiaj na firmy które są długo na rynku jak na przykład Winterhalter - świetne zmywarki robią i wyparzarki a bez tego ani rusz w restauracji



#6 Ond49

Ond49

    Użytkownik

  • Członkowie
  • PipPip
  • 29 postów
  • LokalizacjaNakło nad Notecią

Napisano 29 listopad 2017 - 16:06

Nie zależnie czy duży, czy mały lokal, przydatnym może okazać się ogarnięcie jakie systemy pracy w gastronomii mogły by być dla nas najlepsze. Zawsze przyspiesza to prace i ułatwia życie zarówno pracownikom jak i klientom. Więcej można poczytać tu: http://www.lrspoland.pl/



#7 elka2002

elka2002

    Zaawansowany użytkownik

  • Członkowie
  • PipPipPipPipPip
  • 560 postów

Napisano 28 grudzień 2017 - 17:00

Na pewno jest to dobry biznes. Warto jednak zadbać o każdy szczegół. Tutaj http://drukwfirmie.p...h-w-gastronomii jest ciekawy artykuł na ten temat. Można się tam sporo dowiedzieć na temat kolorów w gastronomii. Dobry wybór = większy zysk.



#8 Lefandis

Lefandis

    Nowy użytkownik

  • Członkowie
  • Pip
  • 1 postów

Napisano 03 styczeń 2018 - 13:02

Na pewno do takiej działalności przyda Ci się porządna lada chłodnicza. Zwróć na to uwagę przy zakupie, bo lepiej kupić raz, a dobrze.



#9 karel

karel

    Zaawansowany użytkownik

  • Członkowie
  • PipPipPipPipPip
  • 97 postów

Napisano 04 styczeń 2018 - 02:25

Wydaje mi się, że gastronomia to dobry biznes, chociaż wymaga sporo wysiłku. Trzeba też podejść kreatywnie do nazwy https://rmarket.pl/n...irm-i-produktow



#10 Ela78

Ela78

    Użytkownik

  • Członkowie
  • PipPip
  • 26 postów

Napisano 15 styczeń 2018 - 18:50

Jak planujesz się zabrać za gastronomię to za wczasu pomyśl o porządnym sprzęcie, bo nie ważne czy to restauracja, kawiarnia czy bar to takie rzeczy jak na przykład zmywarka będą potrzebne.  Dobry sprzęt, który jest przystosowany do ciągłej pracy znajdziesz na stronie sklepu https://sklep.technica.pl/


#11 mrowinski

mrowinski

    Użytkownik

  • Członkowie
  • PipPip
  • 10 postów

Napisano 16 luty 2018 - 16:19

Wszystko zalezy od pieniedzy jakie jestes w stanie zainwestowac w ten biznes. Tak sie sklada, ze znam pare osob prowadzacych wlasne restauracje i powiem ze najwazniejsza bedzie tutaj jakosc dan jakie bedziesz serwowac. Nie mozna tutaj liczyc na taryfe ulgowa oszczedzajac na produktach pare zloty .. wszystko musi byc swieze, a produkty z wczoraj musza wyladowac niestety w koszu. Trzymaj sie takiej zasady, ze zadowolony klient zrobi reklame za darmo .. to jest wlasnie w tym wszystkim najlepsze. Oczywiscie wazne jest takze zatrudnic dobrego szefa kuchni znajacego sie na rzeczy. Moj znajomy zaczynal od czytania przepisow w sieci np. https://uwielbiam.pl...z-sosem-miesnymoraz przegladania video blogow. Po jakims roku praktyki musze powiedziec, ze nadaje sie conajmniej w polowie na taka pozycje. Wiec jak chcesz miec nad wszystkim kontrole to radze samemu zainteresowac sie tematyka gotowania. Bedziesz wiedzial co i jak :) Pozdrawiam



#12 Kuba8392

Kuba8392

    Nowy użytkownik

  • Członkowie
  • Pip
  • 1 postów

Napisano 19 luty 2018 - 10:13

Zgadzam się że najważniejsza jest jakość dań i smak ale żeby uzyskać taki efekt też nie można kupować pierwszego lepszego sprzętu do kuchni warto jest na początku zainwestować w dobry sprzęt na którym każdy szef kuchni będzie mógł gotować i nie będzie musiał się martwić że nagle coś odmówi posłuszeństwa. Nowy sprzęt to też oszczędność na poborze prądu oraz pewność że nie będzie trzeba naprawić za chwilę danego sprzętu.



#13 mleszczak

mleszczak

    Zaawansowany użytkownik

  • Członkowie
  • PipPipPipPipPip
  • 304 postów

Napisano 28 luty 2018 - 04:21

Myślę, że restauracja jak najbardziej może dawać niemałe dochody. Trzeba tylko dysponować wysokiej jakości sprzętem gastronomicznym, jak https://mmgastro.pl/...dzenia-pakujace i potrafić gotować. Mając obie te rzeczy, można liczyć na sukces w branży!



#14 Klores

Klores

    Nowy użytkownik

  • Członkowie
  • Pip
  • 1 postów

Napisano 07 marzec 2018 - 09:18

Moim zdaniem jest to doskonały pomysł na biznes, który zawsze będzie w cenie, jeśli będziesz szukał wyposażenia do takiego miejsca to polecam zajrzeć tutaj: http://www.abc-restauracji.pl/ bardzo dużo ciekawych rzeczy można znaleźć i to w dobrych cenach. 



#15 Naster

Naster

    Zaawansowany użytkownik

  • Członkowie
  • PipPipPipPipPip
  • 530 postów

Napisano 07 kwiecień 2018 - 16:20

Zwróć szczególną uwagę na osprzętowienie - sprzęt do gotowanie, jak i zastawa to najważniejsze rzeczy w kuchni, nabędziesz je w profesjonalnym sklepie https://horecapolska.pl/ mają w swojej ofercie tylko najlepsze marki osprzętowienie 



#16 adamela

adamela

    Zaawansowany użytkownik

  • Członkowie
  • PipPipPipPipPip
  • 70 postów

Napisano 08 kwiecień 2018 - 13:07

nigdzie nie jest łatwo, ale trzeba się spiąć i postarać. Dużo może zdziałać też dobra reklama, u nas pomogły takie gadżety dla klientów http://www.izisport.pl/- po prostu trzeba zachecić i zainteresować klientele



#17 kolorowazelka

kolorowazelka

    Zaawansowany użytkownik

  • Członkowie
  • PipPipPipPipPip
  • 220 postów

Napisano 23 maj 2018 - 12:29

Ale wybór informacji, jak miło. Zastanawiam się nad biznesem w gastronomii, chciałabym serwować dobre, domowe jedzenie - pierogi, z różnego typu farszem. Przyznam, że trochę mnie denerwuje, że jest tyle dań na wynos, ale pierogi kojarzą mi się z domem, wspaniałymi obiadami u rodziny. Myślę o większej produkcji, obiady na miejscu i na wynos. Interesowałam się różnego typu liniami produkcyjnymi pierogów, dostałam nawet interesujący wpis na ten temat http://podamto.pl/pr...ani-internecie jakie jest wasze zdanie na ten temat? Warto interesować się taką firmą? Zdarza się wam jeść na mieście i kupować pierogi na wynos?



#18 PaveloS

PaveloS

    Użytkownik

  • Członkowie
  • PipPip
  • 48 postów

Napisano 25 maj 2018 - 20:33

Wiadomo, że należy zainwestować w solidny sprzęt kuchenny, bo inaczej będziemy mieć z nim problemy. Profesjonalne wyposażenie kuchni można kupic w specjalnych hurtowniach dedykowanych wyposażeniu gastronomicznemu. Moja żona prowadzi bar i sprzęty kuchenne kupowaliśmy w http://gastromarathon.pl/ Są solidne, działają bezawaryjnie.



#19 mgzeta

mgzeta

    Zaawansowany użytkownik

  • Członkowie
  • PipPipPipPipPip
  • 149 postów

Napisano 06 czerwiec 2018 - 09:20

Ja jestem zdania, że tak. Ale musisz mieć pomysł na kuchnię i znaleźć dobrą lokalizacje. Na http://dom-bud.pl/lokal/ masz do wynajęcia/sprzedaży lokale w środku nowo powstałego osiedla. Jak dla mnie to świetne miejsce na lokal, szczególnie jeśli miał byś np. catering. 



#20 Patka79

Patka79

    Zaawansowany użytkownik

  • Członkowie
  • PipPipPipPipPip
  • 319 postów

Napisano 05 lipiec 2018 - 07:51

Dobrym, ale nawet najlepsza restauracja lub kawiarnia z wyśmienitą kawą i pysznymi deserami nie przetrwa długo na rynku, jeśli nie będzie odpowiednio zarządzana. Na proces zarządzania w małych i średnich punktach gastronomicznych składają się przede wszystkim: sprzedaż, magazyn oraz nieustanna kontrola. W mniejszym stopniu, acz również bardzo istotnym, jest odpowiedni dobór pracowników oraz ich lojalność. Aby skutecznie kontrolować wszystkie te elementy, nierzadko brakuje dnia. Dlatego też, właściciele takich lokali decydują się częściej na oprogramowanie typu POS. Nie każdego jednak stać, gdyż koszty związane z jego instalacją, często przekraczają określony budżet. Zapoznaj się z ofertą https://joinposter.c...endowany-sprzet





Dodaj odpowiedź



  


Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych