Kategorie
Skocz do zawartości

Gastronomia-pomysł na biznes.


tootom

Rekomendowane odpowiedzi

  • Odpowiedzi 84
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Myślę, że pomysł jest niezły choć dobrze by było się na tym znać lub co najmniej wcześniej popracować trochę w tym biznesie-nawet na zmywaku aby się zapoznać choćby z samą organizacją i klimatem w takim miejscu. Biznes sam w sobie łatwy nie jest ale jak idzie to sprawia wiele frajdy. Jeśli masz finanse polecam spróbować-jak samemu się nie znamy konieczne jest zatrudnienie fachowców-kucharza, menedżera itp. Polecam też poczytać trochę o tym biznesie choćby w serwisie z poradami dla restauratorów Unilever: https://www.unileverfoodsolutions.pl/ no i trzymam kciuki. 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

Nie ma się co pchać w ten interes bez doświadczenia i jakiejkolwiek wiedzy, bo szybko się zbankrutuje... Branża gastronomiczna jest bardzo trudna i trzeba się czymś wybić na tle konkurencji. Przez pierwsze miesiące czy nawet lata jest najtrudniej by wyjść na prostą. Jeśli już chcesz się w to pchać, to polecam ci wielofunkcyjne oprogramowanie dla gastronomii mojeGASTRO http://www.mojegastro.pl/, które jest niezbędne w tej branży.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 4 tygodnie później...

Super :) teraz gastronomia się bardzo rozwija, tylko uważaj jak będziesz kupować sprzęt, żeby nie kupić jakiegoś kiepskiej jakości, stawiaj na firmy które są długo na rynku jak na przykład Winterhalter - świetne zmywarki robią i wyparzarki a bez tego ani rusz w restauracji

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

Nie zależnie czy duży, czy mały lokal, przydatnym może okazać się ogarnięcie jakie systemy pracy w gastronomii mogły by być dla nas najlepsze. Zawsze przyspiesza to prace i ułatwia życie zarówno pracownikom jak i klientom. Więcej można poczytać tu: http://www.lrspoland.pl/

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 5 tygodni później...
  • 2 tygodnie później...
Jak planujesz się zabrać za gastronomię to za wczasu pomyśl o porządnym sprzęcie, bo nie ważne czy to restauracja, kawiarnia czy bar to takie rzeczy jak na przykład zmywarka będą potrzebne.  Dobry sprzęt, który jest przystosowany do ciągłej pracy znajdziesz na stronie sklepu https://sklep.technica.pl/
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Wszystko zalezy od pieniedzy jakie jestes w stanie zainwestowac w ten biznes. Tak sie sklada, ze znam pare osob prowadzacych wlasne restauracje i powiem ze najwazniejsza bedzie tutaj jakosc dan jakie bedziesz serwowac. Nie mozna tutaj liczyc na taryfe ulgowa oszczedzajac na produktach pare zloty .. wszystko musi byc swieze, a produkty z wczoraj musza wyladowac niestety w koszu. Trzymaj sie takiej zasady, ze zadowolony klient zrobi reklame za darmo .. to jest wlasnie w tym wszystkim najlepsze. Oczywiscie wazne jest takze zatrudnic dobrego szefa kuchni znajacego sie na rzeczy. Moj znajomy zaczynal od czytania przepisow w sieci np. https://uwielbiam.pl/przepis/kluski-slaskie-z-sosem-miesnymoraz przegladania video blogow. Po jakims roku praktyki musze powiedziec, ze nadaje sie conajmniej w polowie na taka pozycje. Wiec jak chcesz miec nad wszystkim kontrole to radze samemu zainteresowac sie tematyka gotowania. Bedziesz wiedzial co i jak :) Pozdrawiam

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Zgadzam się że najważniejsza jest jakość dań i smak ale żeby uzyskać taki efekt też nie można kupować pierwszego lepszego sprzętu do kuchni warto jest na początku zainwestować w dobry sprzęt na którym każdy szef kuchni będzie mógł gotować i nie będzie musiał się martwić że nagle coś odmówi posłuszeństwa. Nowy sprzęt to też oszczędność na poborze prądu oraz pewność że nie będzie trzeba naprawić za chwilę danego sprzętu.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Myślę, że restauracja jak najbardziej może dawać niemałe dochody. Trzeba tylko dysponować wysokiej jakości sprzętem gastronomicznym, jak https://mmgastro.pl/kategoria/produkty/25,urzadzenia-pakujace i potrafić gotować. Mając obie te rzeczy, można liczyć na sukces w branży!

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...
  • 1 miesiąc temu...

Ale wybór informacji, jak miło. Zastanawiam się nad biznesem w gastronomii, chciałabym serwować dobre, domowe jedzenie - pierogi, z różnego typu farszem. Przyznam, że trochę mnie denerwuje, że jest tyle dań na wynos, ale pierogi kojarzą mi się z domem, wspaniałymi obiadami u rodziny. Myślę o większej produkcji, obiady na miejscu i na wynos. Interesowałam się różnego typu liniami produkcyjnymi pierogów, dostałam nawet interesujący wpis na ten temat http://podamto.pl/produkcja-pierogow-polsce-producenci-pierogow-polecani-internecie jakie jest wasze zdanie na ten temat? Warto interesować się taką firmą? Zdarza się wam jeść na mieście i kupować pierogi na wynos?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Wiadomo, że należy zainwestować w solidny sprzęt kuchenny, bo inaczej będziemy mieć z nim problemy. Profesjonalne wyposażenie kuchni można kupic w specjalnych hurtowniach dedykowanych wyposażeniu gastronomicznemu. Moja żona prowadzi bar i sprzęty kuchenne kupowaliśmy w http://gastromarathon.pl/ Są solidne, działają bezawaryjnie.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...
  • 4 tygodnie później...

Dobrym, ale nawet najlepsza restauracja lub kawiarnia z wyśmienitą kawą i pysznymi deserami nie przetrwa długo na rynku, jeśli nie będzie odpowiednio zarządzana. Na proces zarządzania w małych i średnich punktach gastronomicznych składają się przede wszystkim: sprzedaż, magazyn oraz nieustanna kontrola. W mniejszym stopniu, acz również bardzo istotnym, jest odpowiedni dobór pracowników oraz ich lojalność. Aby skutecznie kontrolować wszystkie te elementy, nierzadko brakuje dnia. Dlatego też, właściciele takich lokali decydują się częściej na oprogramowanie typu POS. Nie każdego jednak stać, gdyż koszty związane z jego instalacją, często przekraczają określony budżet. Zapoznaj się z ofertą https://joinposter.com/pl/rekomendowany-sprzet

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 miesiące temu...

Tylko obecnie powstaje wiele takich firm, nie jestem więc pewna, czy byłby to dobry pomysł. A co myślicie o niedużym zakładzie produkcyjnym? Tutaj http://blogseniora.pl/a-moze-maly-biznes-produkcyjny-na-stare-lata/ widziałam kilka ciekawych pomysłów na biznes. Klienci cenią sobie obecnie ręcznie robione wyroby, więc sądzę, że to mogłoby wypalić.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 4 tygodnie później...

gastronomia to dobry, ale ryzykowny biznes :) no i sporo kosztuje "wejście' w niego. Jednak tutaj muszę wspomnieć o takich darmowych pomocach jak np. https://barfitter.net które ułatwiają prowadzenie baru czy restauracji. Takie narzedzia jak barfitter pomagają w komunikacji na linii bar-kuchnia, czy też analizować sprzedaż

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jestem w trakcie budowy swojego obiektu kulinarnego wolno stojącego, to mój pomysł na biznes. Chciałabym zamknąć się z budową do wiosny jednak stanęłam ponieważ nie wiem jak zabezpieczyć budynek. Nie chciałabym aby był źle zaprojektowany. Czy znacie jakąś firmę, która zajmuje się doradztwem technicznym? Szukałam wiele w internecie i wpadłam na https://www.atex137.pl/doradztwo-techniczne-atex/ uważacie, że warto spróbować się do nich odezwać? 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...