Kategorie
Skocz do zawartości

Ryczałt pierwsze kroki

Gość marek90
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,otworzyłem działalność gospodarczą w lutym 2011. Niestety przez długi okres nie miałem żadnych dochodów ani pracy. Dopiero teraz w wrześniu dokładnie 23 września miałem wystawione pierwsze dwie faktury. Wypisałem faktury w Excelu (jakiś wzór, który spełnia wszystkie wymagania).Teraz z tego co wiem muszę opłacić podatek od dochodu i podatek Vat. Tylko tyle wiem ogólnie nie rozróżniam o co chodzi i dlaczego mam to płacić. Jeżeli można napisać prostymi słowami dlaczego i co to dokładnie jest.Jak zapłacić taki podatek krok po kroku.Wyczytałem też że muszę prowadzić ewidencję faktur, czy wystarczy zwykły segregator i w excelu rubryka gdzie wpisuje faktury i wartości?Dodatkowe pytanie bo wiem że jeżeli do wykonania tych prac (te dwie faktury) zakupowalem material to musze je rozliczyc. Jak to robic.Pozdrawiam i czekam na odpowiedzi.

Ręce opadają jak się coś takiego czyta. Od lutego masz działalność i nawet nie zadałeś sobie trudu żeby dowiedzieć się jak będziesz to wszystko rozliczał?! Jak byś trochę nad tym posiedział, to nie zadawałbyś takich podstawowych pytań. Myślisz, że ktoś będzie cię na forum uczył wszystkiego od podstaw? Wiesz chociaż jak wyglądają ewidencje, które musisz prowadzić? Nie napisałeś nawet jaka to działałnosć i jak jest opodatkowana. A zbliża się rozliczenie roczne. Dla osób, które nie mają bladego pojęcia o prowadzeniu dokumentacji w firmie i rozliczeniach podatkowych najlepszym wyjściem jest biuro rachunkowe. Jak masz mało dokumentów to można się dogadać co do ceny, konkurencja na tym rynku jest duża.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
 Udostępnij

• Dodaj nową pozycję...