Kategorie
Skocz do zawartości

Ryczałt pierwsze kroki

Gość marek90
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,otworzyłem działalność gospodarczą w lutym 2011. Niestety przez długi okres nie miałem żadnych dochodów ani pracy. Dopiero teraz w wrześniu dokładnie 23 września miałem wystawione pierwsze dwie faktury. Wypisałem faktury w Excelu (jakiś wzór, który spełnia wszystkie wymagania).Teraz z tego co wiem muszę opłacić podatek od dochodu i podatek Vat. Tylko tyle wiem ogólnie nie rozróżniam o co chodzi i dlaczego mam to płacić. Jeżeli można napisać prostymi słowami dlaczego i co to dokładnie jest.Jak zapłacić taki podatek krok po kroku.Wyczytałem też że muszę prowadzić ewidencję faktur, czy wystarczy zwykły segregator i w excelu rubryka gdzie wpisuje faktury i wartości?Dodatkowe pytanie bo wiem że jeżeli do wykonania tych prac (te dwie faktury) zakupowalem material to musze je rozliczyc. Jak to robic.Pozdrawiam i czekam na odpowiedzi.

Jeżeli jesteś na ryczałcie to do 20 następnego miesiąca trzeba zapłacić podatek dochodowy tj. 3 albo 8,5 % w zależności co jest przedmiotem działalności. Ryczałt płaci się od przychodów netto w wypadku gdy jest się Vat-owcem, jeżeli nie jest sie zarejestrowanym jako płatnik VAT ryczałt opłacamy od kwoty brutto i nie wystawiamy faktur tylko rachunek.Faktury kosztowe (materiały i in) proponuję zachować w razie kontroli US.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
 Udostępnij

• Dodaj nową pozycję...