Gość marek90 Opublikowano 14 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Listopada 2011 Witam,otworzyłem działalność gospodarczą w lutym 2011. Niestety przez długi okres nie miałem żadnych dochodów ani pracy. Dopiero teraz w wrześniu dokładnie 23 września miałem wystawione pierwsze dwie faktury. Wypisałem faktury w Excelu (jakiś wzór, który spełnia wszystkie wymagania).Teraz z tego co wiem muszę opłacić podatek od dochodu i podatek Vat. Tylko tyle wiem ogólnie nie rozróżniam o co chodzi i dlaczego mam to płacić. Jeżeli można napisać prostymi słowami dlaczego i co to dokładnie jest.Jak zapłacić taki podatek krok po kroku.Wyczytałem też że muszę prowadzić ewidencję faktur, czy wystarczy zwykły segregator i w excelu rubryka gdzie wpisuje faktury i wartości?Dodatkowe pytanie bo wiem że jeżeli do wykonania tych prac (te dwie faktury) zakupowalem material to musze je rozliczyc. Jak to robic.Pozdrawiam i czekam na odpowiedzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Agata Opublikowano 14 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Listopada 2011 Jeżeli jesteś na ryczałcie to do 20 następnego miesiąca trzeba zapłacić podatek dochodowy tj. 3 albo 8,5 % w zależności co jest przedmiotem działalności. Ryczałt płaci się od przychodów netto w wypadku gdy jest się Vat-owcem, jeżeli nie jest sie zarejestrowanym jako płatnik VAT ryczałt opłacamy od kwoty brutto i nie wystawiamy faktur tylko rachunek.Faktury kosztowe (materiały i in) proponuję zachować w razie kontroli US. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi