Gość PAWW Opublikowano 8 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Listopada 2011 Witam. Mam takie pytanie. Prowadze ksiegowosc wlascicielce, ktora wynajmuje lokale uzytkowe. Wystawialem dotychczas faktury za najem lokalu 23%, a za zuzycie wody 8%, według faktury z wodociagow. Dowiedzialem sie, ze od czerwca 2011 sa jakies zmiany. Ja wystawialem jeszcze przez 5 miesiecy pozmianie faktury najemcom na 8% za wode. Czy ja mam liczyc od nastepnego miesiaca 23%, a tamto zostawic, czy mam do poprzednich 5 miesiecy zrobic korekte. Jesli tak, to czy ma byc to korekta miesieczna, czy moze byc zbiorcza? Bardzo prosze o pomoc. Z góry dziekuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość ala Opublikowano 8 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Listopada 2011 Nie od czerwca ale od 1 kwietnia raczej. Powina być stawka 23%. Wcześniej też wiele urzędów trwało przy stanowisku, że refaktura mediów to tak naprawdę częśc skłądowa czynszu i powinna być opodatkowana stawką podstawową. Wystawić korekty faktur, skorygować deklaracje VAT i prosić US o wybaczenie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi