Kategorie
Skocz do zawartości

Podatek od najmu lokali i wody

Gość PAWW
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Mam takie pytanie. Prowadze ksiegowosc wlascicielce, ktora wynajmuje lokale uzytkowe. Wystawialem dotychczas faktury za najem lokalu 23%, a za zuzycie wody 8%, według faktury z wodociagow. Dowiedzialem sie, ze od czerwca 2011 sa jakies zmiany. Ja wystawialem jeszcze przez 5 miesiecy pozmianie faktury najemcom na 8% za wode. Czy ja mam liczyc od nastepnego miesiaca 23%, a tamto zostawic, czy mam do poprzednich 5 miesiecy zrobic korekte. Jesli tak, to czy ma byc to korekta miesieczna, czy moze byc zbiorcza? Bardzo prosze o pomoc. Z góry dziekuje.

Nie od czerwca ale od 1 kwietnia raczej. Powina być stawka 23%. Wcześniej też wiele urzędów trwało przy stanowisku, że refaktura mediów to tak naprawdę częśc skłądowa czynszu i powinna być opodatkowana stawką podstawową. Wystawić korekty faktur, skorygować deklaracje VAT i prosić US o wybaczenie

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
 Udostępnij

• Dodaj nową pozycję...