Skocz do zawartości


urlop przy kolejnej umowie - pomocy


wróć do serwisu Kadry 14 odpowiedzi w tym temacie

#1 Guest_Aśka

Guest_Aśka
  • Goście

Napisano 28 sierpień 2017 - 17:06

taka sytuacja pracownika: (prawo do 26 dni urlopu, nie pierwsza praca)

umowa I - od 01.01.2017 do 28.08.2017 - pełen etat

umowa II - od 01.03.2017 do 31.08.2017 - 1/2 etatu

teraz otrzyma umowę od 01.09.2017 na stałe  - 1/2 etatu

 

urlop I umowy 26*1=26      26*2/12= 5     5*8=40 godzin

urlop II umowy 26*0,5=13  13*6/12= 7     7*8=56 godzin

urlop III umowy 26*0,5=13  13*4/12=5     5*8=40 godzin

 

 

moje wątpliwości budzi obliczenie urlopu dla II i III umowy. Licząc osobno dla każdej wychodzi 56+40= 96 godzin,

licząc łącznie od 01.03 do 31.12 (26*0,5=13  13*10/12=11     11*8=88 godzin)   różnica między 96 a 88 spora - który sposób wyliczenia jest prawidłowy?

 



#2 Witch

Witch

    Zaawansowany użytkownik

  • Członkowie
  • PipPipPipPipPip
  • 8189 postów

Napisano 29 sierpień 2017 - 07:02

1.01-28.02->  5 dni = 40 godzin

1.03-31.12. ->  11 dni = 88 godzin

razem rok  16 dni 128 godzin



#3 larysa.

larysa.

    Zaawansowany użytkownik

  • Członkowie
  • PipPipPipPipPip
  • 1055 postów

Napisano 03 wrzesień 2017 - 09:35

Ja bym rozliczyła każdą umowę osobno.

II -  7 dni/56 godz.

III -  5 dni/40 godz.

łącznie 12 dni/96 godz.


Nigdy nie kłóć się z idiotą, bo najpierw sprowadzi Cię do swojego poziomu, a później pokona doświadczeniem.happy.png   


#4 Guest_Jolka

Guest_Jolka
  • Goście

Napisano 09 październik 2017 - 13:57

Proszę o pomoc. Pracownik ma prawo do 26 dni urlopu, zatrudniony na 1/2 etatu:

 umowa I od 01.04.17-13.07.17

 umowa II 14.07.17 - 12.10.17

umowa III 13.10.17-31.12.17

Jak należy liczyć urlop, osobno dla każdej umowy czyli :

umowa I 4/12*13 =5   5*8 = 40 godz.

umowa II 3/12*13 = 4 4*8 =32 godz.

umowa III 2/12*13= 3 3*8 = 24 godz.

 

czy łącznie 9/12 *13 =10 10 *8 = 80 godz.

96 a 80 godz. urlopu to spora różnica, który ze sposobów jest prawidłowy???



#5 Guest_Jolka

Guest_Jolka
  • Goście

Napisano 12 październik 2017 - 10:59

podnoszę temat



#6 Witch

Witch

    Zaawansowany użytkownik

  • Członkowie
  • PipPipPipPipPip
  • 8189 postów

Napisano 12 październik 2017 - 11:01

10 dni = 80 godzin



#7 Guest_Katarzyna

Guest_Katarzyna
  • Goście

Napisano 03 listopad 2017 - 12:11

a mi się wydaje ,że trzeba liczyć osobno dla każdej umowy - traktując jako urlop proporcjonalny. W takcie trwania kolejnych umów pracownik może wykorzystać przysługujący mu urlop.



#8 paulanka

paulanka

    Zaawansowany użytkownik

  • Członkowie
  • PipPipPipPipPip
  • 122 postów

Napisano 03 listopad 2017 - 12:59

a mi się wydaje ,że trzeba liczyć osobno dla każdej umowy - traktując jako urlop proporcjonalny. W takcie trwania kolejnych umów pracownik może wykorzystać przysługujący mu urlop.

Dlaczego chcesz liczyć urlop dla każdej umowy osobno, skoro zachowana jest ciągłość wykonywania pracy?



#9 larysa.

larysa.

    Zaawansowany użytkownik

  • Członkowie
  • PipPipPipPipPip
  • 1055 postów

Napisano 06 listopad 2017 - 13:39

Dlaczego chcesz liczyć urlop dla każdej umowy osobno, skoro zachowana jest ciągłość wykonywania pracy?

 

Dlaczego chcesz liczyć urlop dla każdej umowy osobno, skoro zachowana jest ciągłość wykonywania pracy?

Każda umowa jest umową odrębną. Pracownik nabywa prawo do urlopu za okres na jaki umowa została zawarta. Wraz z kolejną umową nabywa prawo do kolejnego, proporcjonalnego urlopu.


Nigdy nie kłóć się z idiotą, bo najpierw sprowadzi Cię do swojego poziomu, a później pokona doświadczeniem.happy.png   


#10 Guest_koss

Guest_koss
  • Goście

Napisano 06 listopad 2017 - 13:45

OK larysa, ale... dopisz, że może wykorzystać do końca roku maksymalnie 80 godzin (od 01.04 do 31.12). Bo zaraz się okaże, że pracownik zatrudniony na 1/2 etatu od 01.04.2017 będzie miał do wykorzystania zgodnie z przykładem wyżej 96 godzin (czyli prawie cały urlop przysługujący mu w tym wymiarze etatu w ciągu całego roku)



#11 Guest_koss

Guest_koss
  • Goście

Napisano 06 listopad 2017 - 13:51

U mnie pracownik został zatrudniony na pełny etat w dniu 02.10.2017 r. (w tym roku nigdzie nie pracował).

I umowa: 02.10-31.10

II umowa: 01.11-31.03.2018

 

Urlop: I umowa - 24 godziny

Urlop: II umowa (do 31.12) - 32 godziny (proporcjonalnie nie może być więcej niż 7 dni; 56 godzin na 3 miesiące). Od 01.01 do 31.03 - 56 godzin.

 

 



#12 Guest_Katarzyna

Guest_Katarzyna
  • Goście

Napisano 04 grudzień 2017 - 14:45

OK larysa, ale... dopisz, że może wykorzystać do końca roku maksymalnie 80 godzin (od 01.04 do 31.12). Bo zaraz się okaże, że pracownik zatrudniony na 1/2 etatu od 01.04.2017 będzie miał do wykorzystania zgodnie z przykładem wyżej 96 godzin (czyli prawie cały urlop przysługujący mu w tym wymiarze etatu w ciągu całego roku)

a z czego to wynika ,że  do końca roku może wykorzystać max. 80 godz.????



#13 Guest_koss

Guest_koss
  • Goście

Napisano 05 grudzień 2017 - 13:58

katarzyna: urlop dla pracownika zatrudnionego w trakcie roku należy liczyć proporcjonalnie. Jeżeli zatrudniono go od 01.04.2017 r. na 1/2 etatu to do końca roku należy mu się 80 godzin. Głowy nie daję, ale tak logicznie staram się to liczyć



#14 Guest_Katarzyna

Guest_Katarzyna
  • Goście

Napisano 07 grudzień 2017 - 10:58

Koss : zgadzam się ,że urlop liczy się proporcjonalnie, ale oddzielnie dla każdej umowy.Nie mogę znaleźć  w komentarzach do Kp informacji,że w przypadku następujących po sobie umów, należy łącznie liczyć czas trwania wszystkich umów i proporcjonalnie do tego czasu wyliczyć urlop , czyli w przypadku trzech umów o których pisze Jolka, liczyć 80 godz. a nie 96 godz. Art. 1553§2 mówi,że łączny wymiar urlopu  w danym roku kalendarzowym nie może przekroczyć wymiaru wynikającego z art. 154 § 1 i 2, ale nic nie ma o przekroczeniu wymiaru wynikającego z proporcji  przepracowanego łącznie czasu.



#15 Guest_koss

Guest_koss
  • Goście

Napisano 07 grudzień 2017 - 12:08

Katarzyno - poczekajmy na komentarze innych użytkowników. Może ktoś wyrazi swoją opinię jak powinno być





Dodaj odpowiedź



  


Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych