Skocz do zawartości


Rozliczenie czasu pracy


wróć do serwisu Kadry 3 odpowiedzi w tym temacie

#1 Guest_Iska

Guest_Iska
  • Goście

Napisano 08 sierpień 2017 - 17:58

Witam mam spory problem.
Podpisalam umowe, w ktorej mam zapis,ze moj czas pracy jest rozliczany w ramach "zrownaowazonego czasu pracy" i pracodawca zobowiazuje mnie do przepracowania, w 12tygodniowym okresie rozliczenia do 9 dni po 12h i 51dni po 7,30h.
Przy czym tygodniowa norma pracy to 40h.
Cala sprawe komplikuje sytuacja, ze moj zaklad pracy pracuje od 8-20, czyli kazda zmiana pracownicza to defakto 6h.
Obecnie brakuje prac9wnikow i pracodawca kazde pracowac wiecej dni po 12h twierdzac,ze i tak nie wyrabiamy etatu.
Ma racje?

#2 Guest_przechodzień

Guest_przechodzień
  • Goście

Napisano 10 sierpień 2017 - 11:27

12 tygodni po 5 dni (średnio) na 1 tydzień - to jest 5*12 = 60 dni pracy.
Jeśli pomnożymy to przez 8 godzin nominalnego wymiaru godzin pracy na dzień - jeśli jest to pełen etat
60 dni * 8 godzin = 480 godzin pracy

Jeśli pracujesz przez 51 dni po nie więcej niż 6 godzin to wykonujesz 306 godzin pracy.
Pozostaje więc 174 godziny do przepracowania
Pozostałe 9 dni pracy po 12 godzin daje tylko 108 godzin pracy.
Dlatego jeśli zakończy się okres 12 tygodni to z 480 godzin do przepracowania, pracowałeś tylko 414 - Reszta - 66 godzin, to czas w którym wasz pracodawca nie zapewnił wam pracy, czyli przestój.

Dlatego teraz chce abyście więcej pracowali. Jednakże nie wolno mu zaplanować wam więcej pracy niż te 480 godzin.

Jakbym miał zaplanować idealnie 480 godzin oraz dni pracy po 12 i po 6 godzin to trzeba podzielić te 60 dni pracy na 20 dni po 12 godzin i 40 dni po 6 godzin.

Ale jest tutaj inna dziwna sytuacja:
Podany był plan 9 dni * 12 godzin pracy = 108 godzin pracy oraz
51 dni * 7:30 godzin pracy = 382:30 godzin pracy
Razem daje to 490 godzin i 30 minut. To jest więcej niż 480 godzin.

Równoważny system pracy pozwala rozłożyć "elastycznie" ilość godzin planowanej pracy na dany dzień - ale nie pozwala ZAPLANOWAĆ więcej pracy niż pozwala Kodeks Pracy - w przyjętym okresie rozliczeniowym musi być średnio 40 godzin pracy na tydzień i średnio 5 dni roboczych w tygodniu.



#3 Guest_Gusia

Guest_Gusia
  • Goście

Napisano 11 sierpień 2017 - 11:45

Witam
Mam problem z rozliczeniem 11 godzinnego odpoczynku.Praca była swiadczona:
6.45-14.45 nastepnie pracownik zostal wezwany w tym samym dniu w godzinach 19-7 rano.
Zgodnie z harmonogramem rano powinien byc w pracy w godzinach 7.15-15.15
Wiec jak mu zaliczyc ten czas skoro skonczyl prace o 7 rano i co z niezachowaniem 11 godzinnego odpoczynku w poprzedniej dobie?
Pozdrawiam

#4 Guest_Mateusz

Guest_Mateusz
  • Goście

Napisano 13 sierpień 2017 - 16:57

Wg mnie praca od 19 do 7 jako nadgodziny, bo wchodzą w obecną dobę pracowniczą(6,45-6,44 następnego dnia pracy). A przerwa 11 godzina powinna być





Dodaj odpowiedź



  


Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych