Gość m Opublikowano 28 Października 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Października 2011 Witam, prowadzę jednoosobową działalność, jestem VATowcem, księgowość uproszczona na podstawie KPiR. Jakiś czas temu podpisałem z klientem umowę na wykonanie usługi, usługę wykonałem. W umowie określone było wynagrodzenie w zł brutto. Sąd na podstawie umowy wydaje nakaz zapłaty, klient zapłatę uiszcza. Moje pytanie: jak taką wpłatę mam zaksięgować? Czy odprowadza się wówczas podatek dochodowy i VAT? (FV nie była wystawiona). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość www.e-biuroksiegowe.com Opublikowano 30 Października 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Października 2011 WitamW momencie wykonania usługi należało wystawić fakturę VAT(w terminie do 7 dni) ,gdyż opodatkowaniu podlegają należności choćby nie zostały faktycznie zapłacone.Dzien wystawienia faktury jest momentem powstania obowiązku podatkowego i od podstawy netto nalezy wyliczyć zarówno VAT należny jak też i PIT. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi