Gość zofia Opublikowano 27 Września 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Września 2011 Firma remontuje budynek biurowy ( powstały w latach 50-tych), którego jedna ze ścian jest ozdobiona mozaiką. Dotychczas mozaika stanowiła część budynku i była amortyzowana razem z nim. W roku bieżącym mozaika została wpisana do rejestru zabytków. Czy w takim przypadku powinna stanowić osobny środek trwały i być osobno amortyzowana? Jeśli tak, to jak należy ustalić jej wartość, do której grupy zaliczyć i jaką stawkę amortyzacji przyjąć? A może fakt jej wpisania do rejestru nie skutkuje żadnymi zmianami w ewdidencji środków trwałych i nadal powinna być traktowana jako część budynku i nie nalezy jej ewidencjonować oddzielnie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość BB Opublikowano 27 Września 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Września 2011 Jeżeli stanowi nierozerwalną cześć budynku - moim zdaniem - w amortyzacji nie powinno nic się zmienić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fiskimiriski Opublikowano 7 Lutego Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Lutego Akurat nad takimi sprawami ja jeszcze póki co się nie zastanawiałem, ale jestem zdania, że również bardzo ważną kwestią jest to aby wiedzieć czym jest termomodernizacja. Tak naprawdę mi bardzo spodobało się to co napisano w https://www.aircon.panasonic.eu/PL_pl/blog/termomodernizacja-czym-jest-doradzamy-jak-podejsc-do-termomodernizacji-budynku/ więc właśnie takie kwestie oczywiście bardzo dobrze jest znać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi