Gość wiktoria Opublikowano 20 Września 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Września 2011 Hej. Wiem ze temat certyfikatu na usługowe prowadzenie ksiąg jest poruszany dość często, ale ja mam pytania w związku z udokumentowaniem praktyki. Odbyłam staż 9 miesięczny w biurze rachunkowym na stanowisku pomoc księgowej. Aktualnie pracuję od 2 lat na czarno. Co jakiś czas podpisuję z biurem umowę ale to jest umowa na 2 tyg a czynność wpisywana wpinanie dokumentów. W rzeczywistości pracuje jak każda księgowa (czyli robię wszystko to co księgowa). Kończę właśnie mgr na rachunkowości. Moja uczelnia pozwala o ubieganie się o certyfikat bez zdawania egzaminów. Moje pytanie brzmi czy mój przełożony może podpisać mi zaświadczenie do ministerstwa o zdobytym doświadczeniu mimo że umowy nie były opłacane w US? Czy to jest zbyt ryzykowne? W ogóle czy ktoś orientuje się czy zaświadczenia są sprawdzane z Urzędem Skarbowym (czy owe umowy były zgłaszane i opłacane w Urzędzie Skarbowym)?Proszę o pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość kasia37 Opublikowano 20 Września 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Września 2011 moim zdaniem może nie wystarczyć samo zaświadczenie, poniżej masz link z wymaganiami:www.mf.gov.pl/dokument.php?const=1&dzial=75&id=176022Z tym, żeby sprawdzali po urzędach umowy lub zaświadczenia to nie słyszałam ale w przypadku wątpliwości mogą zarządać dodatkowych dokumentów, np. umow o pracę, umowy zlecenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi