Kategorie
Skocz do zawartości

certyfikat na nowo

Gość wiktoria
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Hej. Wiem ze temat certyfikatu na usługowe prowadzenie ksiąg jest poruszany dość często, ale ja mam pytania w związku z udokumentowaniem praktyki. Odbyłam staż 9 miesięczny w biurze rachunkowym na stanowisku pomoc księgowej. Aktualnie pracuję od 2 lat na czarno. Co jakiś czas podpisuję z biurem umowę ale to jest umowa na 2 tyg a czynność wpisywana wpinanie dokumentów. W rzeczywistości pracuje jak każda księgowa (czyli robię wszystko to co księgowa). Kończę właśnie mgr na rachunkowości. Moja uczelnia pozwala o ubieganie się o certyfikat bez zdawania egzaminów. Moje pytanie brzmi czy mój przełożony może podpisać mi zaświadczenie do ministerstwa o zdobytym doświadczeniu mimo że umowy nie były opłacane w US? Czy to jest zbyt ryzykowne? W ogóle czy ktoś orientuje się czy zaświadczenia są sprawdzane z Urzędem Skarbowym (czy owe umowy były zgłaszane i opłacane w Urzędzie Skarbowym)?Proszę o pomoc.

moim zdaniem może nie wystarczyć samo zaświadczenie, poniżej masz link z wymaganiami:www.mf.gov.pl/dokument.php?const=1&dzial=75&id=176022Z tym, żeby sprawdzali po urzędach umowy lub zaświadczenia to nie słyszałam ale w przypadku wątpliwości mogą zarządać dodatkowych dokumentów, np. umow o pracę, umowy zlecenia

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
 Udostępnij

• Dodaj nową pozycję...