Gość Banna Opublikowano 1 Września 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Września 2011 Po zmarłym mężu przyznano mi w ZUS rentę 790,oo zł na okres jednego roku tj. do końca marca 2012(mam 28 lat). Teraz mam okazję podjęcia pracy na okr. 3 miesięcy. Co będzie z moją rentą? Czy ją stracę, czy mogę pracować i pobierać rentę? czy może zus zawiesi mi rentę na czas mojej pracy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość kora Opublikowano 1 Września 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Września 2011 Nie powinni, ja mam rentę rodzinną po zmarłym tacie i będę ją pobierać dopóki studiuję i nie przekroczę progu zawieszenia wypłacania renty (ok. 24 tys na rok) Wydaje mi się, że tak jak w moim przypadku powinnaś zgłosić do US, że podejmujesz pracę (jest taki druk tylko nie pamiętam nr) i określić czy to umowa o pracę, o dzieło itd. i jak wpłynie na twoje świadczenie z ZUS (czy kwota z tytułu umowy o pracę wpłynie na zmniejszenie, na zawieszenie świadczenia). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi