Skocz do zawartości


Zdjęcie
wróć do serwisu Księgowość Brak odpowiedzi do tego tematu

#1 BM_Zdezorientowana_BM

BM_Zdezorientowana_BM

    Nowy użytkownik

  • Członkowie
  • Pip
  • 1 postów

Napisano 09 luty 2017 - 15:09

Witam,
prowadzę jednoosobową działalność gospodarczą (mały sklep spożywczo-przemysłowy). Teraz w pomieszczeniu obok połączonym ze sklepem chcę otworzyć pub poszerzając działalność. Oba punkty mają wspólny magazyn (w środku budynku), z którego pobiera się towary w miarę potrzeb.
Będę mieć teraz dwie kasy fiskalne osobne dla sklepu i pubu. Oczywiście ceny na poszczególne towary są różne w pubie i sklepie.
Pyt.1. Czy powinnam rozgraniczać towary, które kupuję do pubu i do sklepu - nie prowadzę ewidencji ilościowej (KPiR)?
Pyt.2. Z tego co wiem, to VAT i podatek dochodowy płacę łącznie (sprzedaż z dwóch kas - zakupy). Czy do jakichkolwiek celów podatkowych lub wg jakiś przepisów powinnam osobno rozliczać pub i sklep skoro to jedna działalność?
Pyt.3. Czy pod kodem w pubie na kasie "piwo butelkowe 0,5l" mogę sprzedawać wszystkie piwa butelkowe 0,5l (nawet przynosząc je z półki w sklepie) czy muszę mieć więcej kodów?
Pyt.4. Jak ewidencjonować sprzedaż dodatków typu kechup, musztarda, chrzan, bułka, chleb, sól, pieprz i inne brane z półek w sklepie/magazynu i podawane jako dodatek do posiłków?
Bardzo proszę o odpowiedź.





Dodaj odpowiedź



  



Również z jednym lub większą ilością słów kluczowych: sklep, jednoosobowa działalność gosp, rozliczenia podatkowe, ewidencja księgowa, kasa fiskalna, podatek VAT, podatek dochodowy, ewidencja sprzedaży, obowiązki przedsiębiorcy

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych