Gość Gabriel Opublikowano 20 Sierpnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Sierpnia 2011 Szybka amortyzacja Gdy cena samochodu jest niska, nie przekracza 3 500 zł - przedsiębiorca nie musi go amortyzować. Może zaliczyć wydatek od razu w koszty. Jeśli jednak zdecyduje się na amortyzowanie - może stosować zasady ogólne lub zrobić jednorazowy odpis w miesiącu oddania auta do używania albo w miesiącu następnym.MONEY.PLPodatnicy, w roku podatkowym, w którym rozpoczęli prowadzenie działalności gospodarczej, oraz mali podatnicy, mogą dokonywać jednorazowo odpisów amortyzacyjnych od wartości początkowej środków trwałych zaliczonych do grupy 3-8 Klasyfikacji, z wyłączeniem samochodów osobowychGAZETA PRAWNAteraz moje pytanieZałożyłem własną firmę i chcę przenieść do niej mój samochód osobowy który zakupiłem pół roku temu za cenę 3000 zl .Czy mogę go jednorazowo amortyzować? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość zoja Opublikowano 20 Sierpnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Sierpnia 2011 możesz, jeżeli udowodnisz że wartość samochodu ponizej 3.500zł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość alga777 Opublikowano 20 Sierpnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Sierpnia 2011 Tak- możesz dokonać jednorazowej amortyzacji. Zawsze możesz dokonywać jednorazowej amortyzacji środka trwałego poniżej 3.500,-- każdy może.To co napisałeś o rozpoczynających działalność i małych podatnikach funkcjonuje od niedawna i dotyczy prawa do jednorazowej amortyzacji środków trwałych powyżej 3.500,- do pewnych limitów , czego nie mogą inni podatnicy dokonywać. Jeżeli rozpoczoles dzialalność lub jestes małym podatnikiem mozesz dokonywać amortyzacji jenorazowej powyzej 3.500 i nic nie musisz udawadniać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi