Kategorie
Skocz do zawartości

Amortyzacja samochodu osobowego

Gość Gabriel
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Szybka amortyzacja Gdy cena samochodu jest niska, nie przekracza 3 500 zł - przedsiębiorca nie musi go amortyzować. Może zaliczyć wydatek od razu w koszty. Jeśli jednak zdecyduje się na amortyzowanie - może stosować zasady ogólne lub zrobić jednorazowy odpis w miesiącu oddania auta do używania albo w miesiącu następnym.MONEY.PLPodatnicy, w roku podatkowym, w którym rozpoczęli prowadzenie działalności gospodarczej, oraz mali podatnicy, mogą dokonywać jednorazowo odpisów amortyzacyjnych od wartości początkowej środków trwałych zaliczonych do grupy 3-8 Klasyfikacji, z wyłączeniem samochodów osobowychGAZETA PRAWNAteraz moje pytanieZałożyłem własną firmę i chcę przenieść do niej mój samochód osobowy który zakupiłem pół roku temu za cenę 3000 zl .Czy mogę go jednorazowo amortyzować?

Tak- możesz dokonać jednorazowej amortyzacji. Zawsze możesz dokonywać jednorazowej amortyzacji środka trwałego poniżej 3.500,-- każdy może.To co napisałeś o rozpoczynających działalność i małych podatnikach funkcjonuje od niedawna i dotyczy prawa do jednorazowej amortyzacji środków trwałych powyżej 3.500,- do pewnych limitów , czego nie mogą inni podatnicy dokonywać. Jeżeli rozpoczoles dzialalność lub jestes małym podatnikiem mozesz dokonywać amortyzacji jenorazowej powyzej 3.500 i nic nie musisz udawadniać

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
 Udostępnij

• Dodaj nową pozycję...