- Kategorie na forum:
- Księgowość|
- Kadry|
- Moja firma|
- Samorząd|
- Logistyka|
- Działy forum:
- Księgowość dla firm·
- Księgowość budżetowa·
- Kadry·
- Biznes·
- Prawo·
- Moto·
- Nieruchomości·
- Samorząd·
- Logistyka
Napisano 17 luty 2016 - 17:59
Napisano 06 kwiecień 2016 - 15:08
Miałam duży problem jak zostałam z niepełnosprawnym dzieckiem, na szczęście pomógł mi prawnik z portalu www.prawos.pl był super kompetentny i wygrał dla nas duże alimenty
Napisano 12 czerwiec 2016 - 11:26
A czy niepełnosprawne pełnoletnie dziecko to nie otrzymuje renty i zasiłku pielęgnacyjnego?
Jeśli otrzymuje rentę, to nie ma prawa do alimentów. Tu akurat rozmawiamy o takich przypadkach, kiedy dziecku renta nie przysługuje. A zasiłek pielęgnacyjny to zaledwie 153 zł, więc trudno byłoby utrzymać się z takiej kwoty.
Napisano 12 czerwiec 2016 - 13:52
Jestem niepełnosprawnym dzieckiem i potrzebuje alimentów od mojego ojca. Proszę mi podać nazwisko prawnika, który Pani pomógł. Będę bardzo wdzięczny..
Człowieku, nie wierz w te bzdury - znajdź sobie normalną kancelarię a nie te internetowe fatamorgany.
Napisano 12 listopad 2016 - 09:47
Napisano 12 listopad 2016 - 10:22
Po ciężkiej chorobie i wielu operacjach martwiczo-krwotoczne zapalenie trzustki chcę wystosować pozew o alimenty moim rodzicą, którzy pozostawili mnie na pastwe losu, mam 27 lat i jetem żonaty posiadam znaczny stopień niepełnosprawności z dopiskiem nie zdolny do pracy, otrzymuje pomoc z GOPS w postaci zasiłku stałego i pielegnacyjnego ponieważ nie przysługuje mi renta ( za krótki okres składkowy). Czy mogę ubiegać się o pomoc bezinteresownych rodziców za pomocą alimentów??
Możesz o wszystko ubiegać się i od kogo tylko zechcesz, masz do tego prawo. A czy otrzymasz, to już inna sprawa, my tego na forum nie przewidzimy.
Napisano 10 styczeń 2021 - 18:36
Napisano 14 styczeń 2021 - 12:22
Pytanie:alimenty zasądzone przed osiągnieciem pełnoletności,(po 18 r/ż orzeczenie stopień umiarkowany od urodzenia-uposledzenie umysłowe).Czy po zakończeniu nauki i braku mozliwości podjęcia pracy alimenty j/w są automatycznie przedłużone?Czy tzreba ponownie składać pozew o ich zasądzenie?
Alimenty są nadal zasądzone i żeby przestać je wypłacać, zobowiązany do płacenia musiałby wystąpić do sądu o ich zniesienie. Jeśli nie wystąpi, alimenty nadal będą wypłacane. Jeśli wystąpi o ich zniesienie, wtedy opiekun prawny lub sam zainteresowany podejmie kroki w sądzie, żeby alimenty nadal były wypłacane, przedstawiając stosowne zaświadczenia o stanie zdrowia.
0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych
Guest_Zofia - dziś, 21:53
Amon.Set - dziś, 21:29
koleżanka - dziś, 21:28
Guest_Kenobiobiwan - dziś, 21:16
gorgon - dziś, 21:15
sakira23 - dziś, 21:10
Guest_Cha, cha - dziś, 20:50
Guest_Tomasz - dziś, 20:49
Guest_ - dziś, 20:46
ZosiaA - dziś, 19:12
Dorota - dziś, 18:34