Kategorie
Skocz do zawartości

szkolenie bhp dla jednoosobowej firmy

aniatyb11

Rekomendowane odpowiedzi

Proszę o pomoc    .     Prowadzę  jednoosobową firmę Usługi Remontowe.Otrzymałam telefon od pani z firmy prowadzącej szkolenia bhp i informację ,że muszę mieć certyfikaty na przebyte szkolenia.Wydaje mi się,że jednoosobowe firmy nie muszą ich miec.Pani zaatakowała mnie,że prowadząc usługi remontowe jako kobieta na pewno nie wykonuję sama tej pracy.Faktycznie,pomaga mi mąż,ale z tego co się orientuję, to małzonkowie prowadzący wspólne gospodarstwo domowe mogą pomagać sobie bez nawiązywania formalnych stosunków pracy ,w związku z tym nie ma obowiązku szkoleń bhp.Poza tym pani powiedziała,że mogę te szkolenia zrobic przez internet .Kurier przywiezie mi materiały,ja płacę za pobraniem 450,00zł.Czy to nie jest jakieś oszustwo?aniatyb11                               

Bzdura - w firmie jednoosobowej szkolenie bhp nie jest wymagane, nie jest również wymagane zapewnienie odpowiednich warunków bhp. Jeśli jeszcze raz ktoś zadzwoni, że jest taki wymóg poproś o podstawę prawną i nazwę firmy - powiedz że rozmowa jest nagrywana. Więcej znajdziesz na stronach google:

BHP w jednoosobowej firmie

Edytowane przez tadeusz8

• 2 miesiące temu...
  • 4 tygodnie później...
  • 2 tygodnie później...
  • 7 miesięcy temu...
  • 9 miesięcy temu...

Dopóki nie zatrudnisz pracownika na podstawie umowy o pracę dopóty nie jestes pracodawcą i nie dotyczą Cię przepisy kodeksu pracy (i wykonawcze, np. o szkoleniach bhp).

Ogólnie to prawda- tzn. jeżeli nie zatrudniamy nikogo na etat to nie jesteśmy pracodawcą i nie musimy odbywać szkolenia okresowego BHP dla pracodawców ale co do tego, że nie obowiązuje nas Kodeks Pracy to bym się stanowczo nie zgodził. Zgodnie z art 304 § 3.KP osoby na rzecz których pracę wykonują osoby fizyczne nie będące pracownikami mają i tak zapewnić im warunki zgodne z przepisami BHP. Szczególnie, jeżeli te prace są wykonywane w wyznaczonym miejscu i czasie. To temat na całą pracę ale w zawiązku z tym część przepisów Kodeksu Pracy oraz część przepisów wykonawczych jak najbardziej będzie obowiązywało oraz występuje też odpowiedzialność karna za niedopełnienie tych obowiązków. Podstawowe obowiązki pracodawcy w zakresie BHP opisane są tu : https://www.purebhp.pl/index.php/blog/item/127-obowiazki-pracodawcy-w-zakresie-bhp

Ogólnie to prawda- tzn. jeżeli nie zatrudniamy nikogo na etat to nie jesteśmy pracodawcą i nie musimy odbywać szkolenia okresowego BHP dla pracodawców ale co do tego, że nie obowiązuje nas Kodeks Pracy to bym się stanowczo nie zgodził. Zgodnie z art 304 § 3.KP osoby na rzecz których pracę wykonują osoby fizyczne nie będące pracownikami mają i tak zapewnić im warunki zgodne z przepisami BHP. Szczególnie, jeżeli te prace są wykonywane w wyznaczonym miejscu i czasie. To temat na całą pracę ale w zawiązku z tym część przepisów Kodeksu Pracy oraz część przepisów wykonawczych jak najbardziej będzie obowiązywało oraz występuje też odpowiedzialność karna za niedopełnienie tych obowiązków. Podstawowe obowiązki pracodawcy w zakresie BHP opisane są tu : http://www.purebhp.pl/index.php/blog/item/127-obowiazki-pracodawcy-w-zakresie-bhp

Patryk,

oczywiście, ale zwróć uwagę na kontekst sprawy i na to, komu i w jakiej sprawie odpowiadałam :-)  Autorka ani nie jest pracodawcą, ani nie zatrudnia osób na podstawie innej niż umowa o pracę. Autorka pisała >>

Prowadzę  jednoosobową firmę Usługi Remontowe.

i w tym kontekście nie dotyczą jej przepisy kodeksu pracy.

To mialam na mysli, a nie to, co w sposob oczywisty wynika z art. 304, JEŚLI się nie-pracowników zatrudnia.

• 2 tygodnie później...

Patryk,

oczywiście, ale zwróć uwagę na kontekst sprawy i na to, komu i w jakiej sprawie odpowiadałam :-)  Autorka ani nie jest pracodawcą, ani nie zatrudnia osób na podstawie innej niż umowa o pracę. Autorka pisała >>

i w tym kontekście nie dotyczą jej przepisy kodeksu pracy.

To mialam na mysli, a nie to, co w sposob oczywisty wynika z art. 304, JEŚLI się nie-pracowników zatrudnia.

Oczywiście, jeżeli prowadzi się jednoosobową działalność i nikogo się nie zatrudnia (nawet na zlecenie) to w 100 % się zgadzam, że KP nie obowiązuje.

• 1 miesiąc temu...
  • 1 miesiąc temu...

A skąd owa pani dzwoniła? Przedstawiła się? Może w CEIDG sobie wyszukała Twoją firmę, zobaczyła, że kobieta, że firma remontowa... I zwyczajnie Cię chciała wkręcić. Jeśli chodzi o samo szkolenie bhp, no owszem, nie jest ono obowiązkowe, ale myślę, że nie jest to jakaś gigantyczna kwota za jego wykonanie, a zawsze przed zleceniodawcą możesz się certyfikatem wykazać... Tak jak już wyżej zostało napisane, możesz skorzystać z kursu online. Specjalizuje się w nich http://gpsbhp.eu/. Sama dobierzesz sobie termin i otrzymasz stosowne dokumenty, potwierdzające jego wykonanie.

• 4 lata później...

Firma BHP Consulting ma ogromna wiedze na ten temat. Szkoli pracowników, prowadzi wykłady. Maja super zespół wyszkolonych ludzi. Od jakiegoś czasu korzystam z ich usług i mogę godnie ich polecić :)

Fajnie, że masz dobrze doświadczenie z taką firmą :) 

U nas doskonale się sprawdza ekipa szkoleniowa z https://szkoleniebhp.com.pl/oferta/szkolenia-bhp/szkolenia-wstepne/:)

Marta-Kalinska-690x345.png

• 5 tygodni później...

Usługi opracowania różnych instrukcji związanych z BHP świadczy Łukasz Bober z https://nadzorybhp.pl/. Inspektor analizuje potrzeby klienta biznesowego, a następnie tworzy, uzupełnia procedury. Na niektóre usługi stała wycena, na inne indywidualna. Im więcej pracowników się szkoli, tym taniej wychodzi.

• 10 miesięcy temu...

Myślę, że niemalże wszystkie firmy prowadzące szkolenia będą miały taką opcję u siebie w ofercie. Jeśli poszukujecie konkretnych propozycji, to można sprawdzić sobie np. jak działa Inżynieria BHP . Szkolenia BHP to istotna kwestia i dokładnie trzeba pilnować wszystkich terminów, aby szkolenia pracowników były aktualne. Leży to po stronie pracodawcy i właściciela firmy.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
  • Dodaj nową pozycję...