W dobie smartfonów powstają też aplikacje służące do liczenia spożywanych kalorii w ciągu dnia, są na tyle szczegółowe, że bez większego trudu można określić, co należy ograniczyć w naszym jadłospisie, a co dodać.
Jest to dobra alternatywa dla tych, którzy niechętnie myślą o wyrzucaniu kasy na porady dietetyka, chyba, że ma się jakieś dolegliwości, które wymagałyby konsultacji z nim, wtedy lepiej nie ryzykować.
W moim przypadku świetnie się to sprawdziło, bo odkąd tylko zaczęłam ćwiczyć, moim celem była rzeźba, nie zrzucenie masy, a dzięki aplikacji dowiedziałam się, co do tej pory robiłam źle w kwestii żywienia, że nie widziałam efektów.
Dla rzeźby ważne jest, aby należycie odżywić nasze mięśnie, przez co dieta bogata w białko będzie najodpowiedniejsza. Należy też pamiętać o takich rzeczach jak kasze, ryż, płatki owsiane, aby wypełniały żołądek na dłuższy czas.
Nie zapominać o naturalnych źródłach witamin, czyli owocach i warzywach wszelkiego rodzaju, czy to w ramach normalnego posiłku czy przekąski.