Kategorie
Skocz do zawartości

Umowa zastępstwo

Gość zofia
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Mam pytanie odnośnie umowy na zastępstwo. Zostałam zatrudniona na taką umowę  a teraz po urlopie macierzyńskim wraca osoba, którą zastępowałam. Czy pracodawca, który jest zadowolony z  mojej pracy itd. może zastępowanej przeze mnie osobie po jej powrocie z macierzyńskiego zaoferować inne stanowisko zgodnie z jej kompetencjami? Czy są jakieś przeciwwskazania? Pewnie umowa na zastępstwo nie ułatwia sprawy... :/

Umowa na zastępstwo zawierana jest na czas usprawiedliwionej nieobecności pracownika, i niczego nie komplikuje, ponieważ rozwiązuje się z chwilą powrotu zastępowanego pracownika.

Art. 1832 KP  Pracodawca dopuszcza pracownika po zakończeniu urlopu macierzyńskiego, urlopu na warunkach urlopu macierzyńskiego, dodatkowego urlopu macierzyńskiego lub dodatkowego urlopu na warunkach urlopu macierzyńskiego do pracy na dotychczasowym stanowisku, a jeżeli nie jest to możliwe, na stanowisku równorzędnym z zajmowanym przed rozpoczęciem urlopu lub na innym stanowisku odpowiadającym jego kwalifikacjom zawodowym, za wynagrodzeniem za pracę, jakie otrzymywałby, gdyby nie korzystał z urlopu.

Możliwość zatrudnienia na dotychczasowym stanowisku zależy od istnienia tego stanowiska, jeśli nie zostało zlikwidowane, powrót na nie jest oczywisty.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
 Udostępnij

• Dodaj nową pozycję...