Kategorie
Skocz do zawartości

wynagrodzee chorobowe

romus
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Jestem zatrudniona w dwóch zakładacjh pracy ( na umowe o pracę o wymiarze godzin 22h i dodatkowo 9h).Jezeli uległam wypadkowi w drodze do pracy do zakładu w którym pracuje dodatkowo - 9h i nie mogłam juz dojechac w tym dniu do mojego macierzystego zakładu, to moje wynagrodzenie - zasiłek chorobowy - bedzie wynosił w obu zakłdach 100%?

Czy wystarczy jedno zgłoszenie wypadku  tylko w miejsu zaistnienia przyczyny mojej 45 dniowej niezdolności do pracy? 

Czy zwolnienie lekarskie powinno mieć spcjalnie przydzielona "literę"? 

Czy powinnam zglosic lekarzowi o wypadku do pracy przy wypisywaniu L-4?

Tak. W obu zakładach będzie to 100%. Pracownik, który jest na zwolnieniu lekarskim w związku z wypadkiem przy pracy, ma prawo do zasiłku chorobowego z ubezpieczenia wypadkowego w wysokości 100% podstawy wymiaru u każdego płatnika zasiłku (art. 9 ust. 1 ustawy wypadkowej). W takiej samej wysokości zasiłek chorobowy przysługuje pracownikowi od każdego pracodawcy, nie tylko od pracodawcy, u którego doszło do wypadku przy pracy.

Potrzebne będą dwa zwolnienia lekarskie (osobne dla każdego zakładu pracy). Pracodawca, u którego doszło do wypadku przy pracy, zasiłek chorobowy w wysokości 100% wypłaci na podstawie zwolnienia lekarskiego i zatwierdzonego przez pracodawcę protokołu powypadkowego (art. 53 ust. 1 w związku z art. 234 Kodeksu pracy). Natomiast drugi pracodawca wypłaci zasiłek w wysokości 100% podstawy wymiaru na podstawie zwolnienia lekarskiego oraz zaświadczenia lekarza o związku zwolnienia z wypadkiem przy pracy. Wystarczy, jeśli lekarz stwierdzi, że niezdolność do pracy powstała w wyniku wypadku przy pracy u płatnika, u którego miał miejsce wypadek, podpisze się i przystawi pieczątkę. Dla płatnika jest to dokument, na podstawie którego ma on obowiązek wypłacić zasiłek chorobowy w wysokości 100% podstawy wymiaru.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
 Udostępnij

• Dodaj nową pozycję...