Kategorie
Skocz do zawartości

umowa na zastępstwo

Gość MagdaA.
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Mam pytanie pracownik podpisał umowę na zastępstwo - dokładnie na czas usprawiedliwionej nieobecności pracownicy, która jest na rodzicielskim, do 30.03.2015 r. na dzień 31.03. pracownica wzięła urlop wypoczynkowy. I teraz moje pytanie - pracownik który ją zastępował umowę powinien mieć do 30.03 czy może mieć do 31.03???

Wszystko zależy jak dokładnie ma napisane w umowie o  pracę. Jeśli pisze na czas usprawiedliwionej nieobecności pani............ To ostatnim dniem pracy będzie dzień przed powrotem osoby zastępowanej czyli pracuje  do 31.03.

Jeśli w umowie pisze na czas usprawiedliwionej nieobcności w pracy do dnia 30.03, to pracuje do 30.03

Dzień dobry, mam pewną wątpliwość.

Mamy zatrudnioną osobę na zastępstwo kobiety w zw. z urodzeniem dziecka. Zastępowana kobieta miała wrócić do pracy z konkretnym dniem. Wszystko ustalone. Okazuje się jednak, że przysłała wcześniej długoterminowe zwolnienie lekarskie - następna ciąża.

Moje pytanie brzmi: czy pracodawca musi zwalniać pracownika na zastęsptwo z zamiarem ponownego zatrudnienia na następny czas nieobecności pracownicy, czy może bez żadnych przeszkód utrzymać to stanowisko zastępstwa na bazie tej samej umowy?

Szczegóły:

1. Praca na zastępstwo nieprzerwanie od grudnia 2013 r. do 1 kwietnia 2015 (zgodnie z porozumieniem o powrocie pracownicy z urlopy wychowawczego).

2. Zwolnienie lekarskie pracownicy powracającej na miesiąc od 20 marca do 19 kwietnia z ustną informacją że nie wróci do pracy do czasu porodu.

W treści umowy jest zapis , że zastępstwo "na czas usprawiedliwonej nieobecności Pani XXX".

Wątpliwości dotyczą rozwiązania i ponownego nawiązania stasunku pracy na podstawie nowej umowy.

Czy jest to konieczne, bo taka operacja kosztuje mnóstwo pracy kadrowo-płacowej, jak wiecie.

A jeśli nie trzeba, to czy pracodawca nie naraża się na niezgodności w przepisach?

Będę wdzięczna za pomoc w interpretacji (-:

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
 Udostępnij

• Dodaj nową pozycję...