karolvcf Opublikowano 23 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2015 Witam,założyliśmy spółkę cywilną. Otrzymaliśmy REGON, ale podczas wizyty w US pani od NIPów poinformowała nas, że skoro nie zgłaszamy się do VATu to US nam NIPu nie da bo nie jest nam potrzebny. Przy okazji stwierdziła, że wynika to z jakiejś bliżej nieokreślonej zmiany przepisów w grudniu 2014. No skoro pani w okienku tak mówi, to pewnie tak jest - więc oddaliliśmy się od okienka i nie rozważaliśmy tej sytuacji aż do momentu gdy... przyszło nam wykonać zlecenie jako spółka. Pojawiły się bowiem dwa pytania, na które prawdopodobnie jest jedna odpowiedź: - co wpisać na wystawianej fakturze w miejscu na NIP ?- jakie dane podać kontrahentowi wystawiającemu nam fakturę (a trafiliśmy na takiego, co twierdzi że bez NIPu faktury nie będzie). Czy to ma być NIP któregokolwiek ze wspólników ? Ale to chyba bez sensu... Przekopałem internet i nie znalazłem odpowiedzi. Krajowa Informacja Podatkowa - podobno istnieje ale tydzień dzwonienia o róznych porach dnia spełzł na niczym - nie miałem okazji porozmawiać z człowiekiem... Wdzięczny będę bardzo za pomoc :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mar-Tax Opublikowano 23 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Kwietnia 2015 http://podatki.gazetaprawna.pl/artykuly/698337,spolka_dostanie_nip_tylko_gdy_jest_platnikiem.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi