Kategorie
Skocz do zawartości

Spółka Cywilna bez NIP a faktury

karolvcf
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

założyliśmy spółkę cywilną. Otrzymaliśmy REGON, ale podczas wizyty w US pani od NIPów poinformowała nas, że skoro nie zgłaszamy się do VATu to US nam NIPu nie da bo nie jest nam potrzebny. Przy okazji stwierdziła, że wynika to z jakiejś bliżej nieokreślonej zmiany przepisów w grudniu 2014. No skoro pani w okienku tak mówi, to pewnie tak jest - więc oddaliliśmy się od okienka i nie rozważaliśmy tej sytuacji aż do momentu gdy... przyszło nam wykonać zlecenie jako spółka. Pojawiły się bowiem dwa pytania, na które prawdopodobnie jest jedna odpowiedź:

- co wpisać na wystawianej fakturze w miejscu na NIP ?

- jakie dane podać kontrahentowi wystawiającemu nam fakturę (a trafiliśmy na takiego, co twierdzi że bez NIPu faktury nie będzie).

Czy to ma być NIP któregokolwiek ze wspólników ? Ale to chyba bez sensu...

Przekopałem internet i nie znalazłem odpowiedzi. Krajowa Informacja Podatkowa - podobno istnieje ale tydzień dzwonienia o róznych porach dnia spełzł na niczym - nie miałem okazji porozmawiać z człowiekiem... 

Wdzięczny będę bardzo za pomoc :)

• 5 tygodni później...
Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
 Udostępnij

• Dodaj nową pozycję...