pogo Opublikowano 23 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2015 Witam,Sprzedawca nie ustosunkował sie do mojej reklamacji w ciągu 14 dni od jej złożenia. W związku z czym chce wystosunkowac do niego pismo z żądaniem jej realizacji. Na jakie artykuły należy się powołać w tym piśmie ? Znalazłem: Art. 5615 z ustawy o prawach konsumenta. Art. 61 i 111 Kodeksu cywilnego. Czy jeszcze na coś powinienem się powołać ? Czy ktoś może ma aktualny wzór takiego pisma ? W jakim terminie powinien sprzedawca zrealizować moje żądanie ? Czy sam mogę określić taki termin, jeżeli tak to ile dni możemy uznać za właściwe (chodzi o wymiane sprzętu rtv) ? Dziękuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość J23 Opublikowano 23 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2015 jeśli składałeś reklamację powołując się na GWARANCJĘ to poszukaj w karcie kiedy powinien Ci sprzedawca/wytwórca odpowiedzieć jeśli składałeś reklamację powołując się na ustawę o odpowiedzialności sprzedawcy za zg.towa. z umową to zawarłeś w niej oczekiwania, jeśli po 14 dniach nie masz odp. to sprzedawca musi wypełnić Twoje oczekiwania... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pogo Opublikowano 23 Marca 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2015 Reklamacja była z ustawy i do tego nie ma watpliwosci. Proszę o informację co najlepiej zamiescić w wezwaniu do realizacji postanowień reklamacji. Szukalem wzorów w internecie ale znalazłem jedynie stare a wiem, że była zmiana w przepisach 25 grudnia. W związku z czym chcę się powołać na najnowsze przepisy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość J23 Opublikowano 23 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2015 Reklamacja była z ustawy i do tego nie ma watpliwosci. Proszę o informację co najlepiej zamiescić w wezwaniu do realizacji postanowień reklamacji. Szukalem wzorów w internecie ale znalazłem jedynie stare a wiem, że była zmiana w przepisach 25 grudnia. W związku z czym chcę się powołać na najnowsze przepisy. sama ustawa się nie zmieniła, a na pewno nie sprawa odpowiedzi na reklamacjęposzukaj ustawy i powołaj się na paragraf dot. reklamacji i tylenikt Ci pism pisał nie będzie, sorry Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bebo Opublikowano 25 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Marca 2015 Nie napisaeś, kiedy kupowałeś towar. Jeżeli zakup nastąpił przed zmianą przepisów, to powołujesz się na te starsze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sobi Opublikowano 25 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Marca 2015 Pamiętaj, że konsument ma 30 dni na zgłoszenie reklamacji od momentu wykrycia wady. Raz już widziałam jak szybko sprzedawca odbił piłeczkę, że klient zauważył wadę ale nie zgłosił jej w terminie. Więc najlepiej podawać, że zauważyło się dość nie dawno. Kilka dni to maks. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bebo Opublikowano 25 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Marca 2015 Sobi, co Ty za herezje piszesz? Wymyślasz sobie prawo i obdzielasz nim pytających, wprowadzając ich w błąd!!! Przeczytaj sobie choćby http://www.infor.pl/prawo/reklamacje/terminy/686792,W-jakim-czasie-nalezy-powiadomic-sprzedawce-o-wadzie.html http://www.polskieradio.pl/111/2043/Artykul/1129342,Nowe-przepisy-nawet-36-miesiecy-na-zgloszenie-reklamacji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi