Gość anba Opublikowano 23 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2015 witamw lipcu 2014r. urodziłam dzieckojestem w związku nieformalnymmam inny adres zameldowania niż ojciec dzieckaczy moge sie rozliczac jako osoba samotnie wychowująca dziecko czy nie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maria Opublikowano 23 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2015 oczywiście,że możesz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Gość Opublikowano 23 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2015 ciekawe po co wychodziłam za mąż... jak w tym kraju może być dobrze... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Beata88 Opublikowano 23 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2015 Jeżeli wychowujesz dziecko razem z partnerem to zgodnie z przepisami nie jesteś osobą samotnie wychowującą dziecko, nawet jeśli jesteś w związku nieformalnym. Tu jest opisane kto jest a kto nie jest samotnym rodzicem: http://rozliczeniepit.pl/ulgi-i-odliczenia/pit-ulga-samotnie-wychowujacych-dziecko/ Oczywiście możesz liczyć na to, że urząd skarbowy nie dowie się o Twoim związku i pewnie jest małe ryzyko, że sie dowie, ale jeśli pytasz o przepisy, to biorą one pod uwagę kto faktyczne wychowuje dziecko a nie stan cywilny. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość eliza Opublikowano 23 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2015 a na jakim formularzu rozlicza się osoba samotnie wychowująca dziecko? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość eliza Opublikowano 23 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2015 a na jakim formularzu rozlicza się osoba samotnie wychowująca dziecko? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marta789 Opublikowano 23 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2015 PIT-37 albo PIT-36 w zależności od tego z jakiego źródła był dochód. W pierwszej części, jako sposób opodatkowania trzeba po prostu zaznaczyć "w sposób przewidziany dla osób samotnie wychowujących dzieci" 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość znowu pytam Opublikowano 24 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2015 no właśnie, ale zapytałam bo koleżanka się rozliczała na picie 37 , dołączała pit O, i podobno jakiś trzeci, który obowiązuje od tego roku....nie bardzo wiem, co to za trzeci PIT... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marta789 Opublikowano 24 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2015 Pewnie mówiła o załączniku PIT/UZ. Ale on dotyczy ulgi na dzieci a nie opodatkowania jako osoba samotnie wychowująca dziecko. PIT/UZ dołącza sie jesli podatek jest niższy niż przysługująca ulga. Możesz o tym przeczytać więcej tutaj 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi