Gość gosia Opublikowano 22 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2015 Witam, Bardzo liczę, że ktoś mi pomożejestem początkująca jeśli chodzi o księgowość, dopiero zdobywam wiedzęale już na początku mam trudności z kwalifikacją kosztównie bardzo wiem kiedy dany zakup zakwalifikować do zakupu towarów a kiedy po pozostałych wydatków podam przykład:firma usługowo-montażowazakup ołówkówdla mnie to pozostałe wydatki, a wg księgowej zakup Materiałów ciężko mi umiejętnie sklasyfikować kosztyproszę o rady jak to rozróżnićbędę wdzięczna za pomoc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
koleżanka Opublikowano 24 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2015 ołówki czy inne materiały biurowe to na pewno pozostałe wydatki, a nie materiały kupowane do zużycia w trakcie usług montażowych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość gosia Opublikowano 25 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Marca 2015 tyle, że to nie są oołówki jako art. biurowe, ale jakieś stolarskie wykorzystywane do montażu ( zaznaczania na panelach, listwach) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
koleżanka Opublikowano 25 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Marca 2015 to szkoda, że od razu tego nie napisałaś myślę, że jednak w tym przypadku to księgowa ma rację Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość gosia Opublikowano 27 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Marca 2015 dziękuję za odp.a jak rozróżnić koszty tzn.pozostałe wydatki od zakupu materiałów, aby "się nie pomylić"? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Kachna Opublikowano 27 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Marca 2015 Witaj Gosiu.To wszystko zależy od działalności firmy, dla której jest prowadzona księgowość.I tak np. media (prąd lub gaz) dla jednych będą pozostałym wydatkiem, gdyż korzystają z nich prowadząc np. działalność gastronomiczną, a dla drugich, tj. np enea czy tauron lub pgnig będzie towarem handl. gdyż je sprzedają, lub "materiałem" gdyż je produkują.Właśnie w takich kategoriach należy rozróżniać koszty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi