Kategorie
Skocz do zawartości

Podstawa naliczania zasiłku

Gość Marian
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Miałem umowę od 11.12.2014 r. do 10.03.2015 r. od końca stycznia jestem na zwolnieniu, dostałem poniższe pismo z zusu:

Zakład Ubezpieczeń Społecznych Oddział w … potwierdzając odbiór dokumentów dotyczących ustalenia uprawnień i dokonania wypłaty zasiłku chorobowego Panu … ,

iż w zaświadczeniu płatnika składek zostało podane wynagrodzenie w/wym. pracownika za miesiąc grudzień 2014 t., co uniemożliwia ustalenie podstawy wymiaru zasiłku chorobowego.

W związku z powyższym Oddział uprzejmie prosi o podanie kwoty wynagrodzenia za miesiąc styczeń 2015.

Z uwagi na nieprzepracowanie przez Pana … pełnych miesięcy kalendarzowych Oddział informuje, że w przypadku gdy w/wym. uprawniony jest do wynagrodzenia:

- w stałej miesięcznej wysokości – należy podać kwotę wynagrodzenia, określonego w umowie o pracę lub innym akcie nawiązującym stosunek pracy.

-w zmiennej wysokości – należy podac kwotę wynagrodzenia osiągniętego za czas itd…

- składającego się z różnych składników itd…

Odpowiedzi Oddział oczekuje w terminie do 27-03-2015

Mam stałą pensje bez żadnych premii itd. Rozumiem, że mogę wysłać do zusu umowę o pracę, na której jest wynagrodzenie? Nie wiem a jaki sposób miałbym podać kwotę za styczeń, nie mam żadnego potwierdzenia tej kwoty za styczeń i pewnie takiego nie dostane, na pewno firma będzie mi robić problemy i po prostu mnie oleje, więc mam tylko umowę z kwotą wynagrodzenia. 

Moim zdaniem to pismo ZUS wysłał do twojego pracodawcy, a ty je dostałeś tylko do wiadomości.

Bo skoro dalej jesteś chory /po ustaniu zatrudnienia/, to przecież twój były pracodawca wysłał do ZUS twoje zwolnienie z drukiem Z-3. I widocznie do podstawy zasiłku wykazał grudzień, który nie wchodzi do podstawy, bo zatrudniono cię w trakcie miesiąca. I wg mnie to były pracodawca powinien wysłać odpowiedź.

U ciebie podstawą będzie 80 % kwoty z umowy o pracę po odjęciu składek społecznych.

Możesz jutro zadzwonić do ZUS i potwierdzić czy chodzi o to co wyżej napisałam.  

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
 Udostępnij

• Dodaj nową pozycję...