Gość Marian Opublikowano 22 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2015 Witam. Miałem umowę od 11.12.2014 r. do 10.03.2015 r. od końca stycznia jestem na zwolnieniu, dostałem poniższe pismo z zusu: Zakład Ubezpieczeń Społecznych Oddział w … potwierdzając odbiór dokumentów dotyczących ustalenia uprawnień i dokonania wypłaty zasiłku chorobowego Panu … ,iż w zaświadczeniu płatnika składek zostało podane wynagrodzenie w/wym. pracownika za miesiąc grudzień 2014 t., co uniemożliwia ustalenie podstawy wymiaru zasiłku chorobowego.W związku z powyższym Oddział uprzejmie prosi o podanie kwoty wynagrodzenia za miesiąc styczeń 2015. Z uwagi na nieprzepracowanie przez Pana … pełnych miesięcy kalendarzowych Oddział informuje, że w przypadku gdy w/wym. uprawniony jest do wynagrodzenia:- w stałej miesięcznej wysokości – należy podać kwotę wynagrodzenia, określonego w umowie o pracę lub innym akcie nawiązującym stosunek pracy.-w zmiennej wysokości – należy podac kwotę wynagrodzenia osiągniętego za czas itd…- składającego się z różnych składników itd… Odpowiedzi Oddział oczekuje w terminie do 27-03-2015 Mam stałą pensje bez żadnych premii itd. Rozumiem, że mogę wysłać do zusu umowę o pracę, na której jest wynagrodzenie? Nie wiem a jaki sposób miałbym podać kwotę za styczeń, nie mam żadnego potwierdzenia tej kwoty za styczeń i pewnie takiego nie dostane, na pewno firma będzie mi robić problemy i po prostu mnie oleje, więc mam tylko umowę z kwotą wynagrodzenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
koleżanka Opublikowano 22 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2015 Moim zdaniem to pismo ZUS wysłał do twojego pracodawcy, a ty je dostałeś tylko do wiadomości.Bo skoro dalej jesteś chory /po ustaniu zatrudnienia/, to przecież twój były pracodawca wysłał do ZUS twoje zwolnienie z drukiem Z-3. I widocznie do podstawy zasiłku wykazał grudzień, który nie wchodzi do podstawy, bo zatrudniono cię w trakcie miesiąca. I wg mnie to były pracodawca powinien wysłać odpowiedź.U ciebie podstawą będzie 80 % kwoty z umowy o pracę po odjęciu składek społecznych.Możesz jutro zadzwonić do ZUS i potwierdzić czy chodzi o to co wyżej napisałam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi