Piotr_Z. Opublikowano 21 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2015 Nabyłem spadek po ojcu w postępowaniu sądowym w skład wchodzi część mieszkania i samochodu. Muszę złożyć zeznanie SD-Z2 do US i mam problem jak go wypełnić. Które punkty muszę wypełnić i co ma być w nich zawarte (jakie daty, jakie dane i w których pkt. odnośnie mieszkania i samochodu). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stresik5 Opublikowano 27 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Marca 2015 Nabyłem spadek po ojcu w postępowaniu sądowym w skład wchodzi część mieszkania i samochodu. Muszę złożyć zeznanie SD-Z2 do US i mam problem jak go wypełnić. Które punkty muszę wypełnić i co ma być w nich zawarte (jakie daty, jakie dane i w których pkt. odnośnie mieszkania i samochodu)Punkt 4- to data śmierci spadkodawcy czyli ojca, a punkt 5 to data uprawomocnienia się orzeczenia sądu o nabyciu spadku.Część B to Pana dane, część C dane ojca. W części D zaznacza Pan - dziedziczenie, w E- prawomocne orzeczenie sądu. W części F- trzeba wybrać odpowiedni rodzaj nabytego mieszkania, zaznaczyć albo 100% własności, albo ułamek jaki Pan nabył. Pisze Pan, że chodzi o część mieszkania więc będzie, to ułamek. Jaki to udział w całości określa orzeczenie sądu. Wpisać należy też wartość tego udziału. Tak samo należy zrobić odnośnie samochodu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi