Kategorie
Skocz do zawartości

urlop po macierzynskim a zwolnienie lek.

Gość natalla
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Zaraz po zakonczeniu urlopu macietzynskiego napisalam wniosek o urlop wypoczynkowy do wykorzystania w calosci, wszystkie zalegle i biezace. W tym momencie zachorowalo mi dziecko. Bede na l4 pewnie ok 3 tygodnie.

Pracodawca musial wyrazic zgode o wykorzystanie calego urlopubo bylo to zaraz po macierzynskim ale teraz jestem dopiero niecale 3tygodniena urlopie i zostanie mi jesze 80 dni urlopu, czy po tym l4tez bedzie musial zgodzic sie na wykorzystanie go w calosci do konca? Czy to dla niego okazja ze niemusi sie juz godzic?

Prosze o pomoc.

Witch wlasnie wiedzialam o tym i mam l4 na siebie bo szkoda mi urlopu a w pracy pewnie i tak czeka mnie wypowiedzenie.

To jesli to l4 jestna mnie to urlop przedluza sie automatycznie czy pisze podanie? Czy musi mi znow wyrazic zgode na caly biezacy urlop czy tylko zalegly?

A jakbym napisala wniosek o wychowawczy na rok to musi mi ten urlop dac i wyplacic? Czy na wychowawczy musi sie zgodzic? Nie moze mnie wczesniej zwolnic no na tym l4?

Choroba pracownika korzystającego z urlopu wypoczynkowego powoduje automatyczne przerwanie urlopu wypoczynkowego i konieczność udzielenia przez pracodawcę w terminie późniejszym pozostałej, niewykorzystanej z powodu choroby części urlopu.

Nie oznacza to jednak, że pracodawca musi udzielić pozostałej części urlopu bezpośrednio po chorobie.

Termin rozpoczęcia korzystania z takiego urlopu powinien być uzgodniony przez pracownika i pracodawcę, zatem wymaga wniosku pracownika złożonego w przyjętej w danym zakładzie formie oraz akceptacji pracodawcy.

Nie spełniasz już przesłanki art 163 par 3 obowiązku udzielenia wypoczynkowego bezpośrednio po macierzyńskim

• Like 1

Jeżeli urlop wypoczynkowy zostamnie przerwany zwolnieniem lekarskim, pozakoćzneniu zwolnienia jest on kontynuowany do daty, które pierwotnie została określona jako koniec urlopu wypoczynkowego. Niewykorzystany urlop nie jest automatycznie doliczany (tzn. pierwotny urlop się nie przedłuża. Pracodawca może go udzielić w późniejszym terminie. Zaległy niewykorzstany urlop powinien być wykorzystany do końca września następnego roku.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
 Udostępnij

• Dodaj nową pozycję...