Gość Anastazja Opublikowano 20 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2015 Witam, Od 13 miesięcy prowadzę jednoosobową działalność gospodarczą. Przez cały ten czas przychody były dość niskie i nie myślałam o księgowości, nie płaciłam podatków, ZUSu itd. Nie mam ani KPiR, ani żadnej innej dokumentacji księgowej. Jest to jednoosobowa działalność gospodarcza, podatek liniowy, KPiR, rozliczenie podatku miesięczne. Posiadam jednak wszystkie faktury zarówno wystawione jak i poniesione koszty. Co robić? Jak naprawić błędy? Czy ktoś może mi pomóc? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kordian Opublikowano 21 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2015 Trzeba wszystko samemu uzupełnić albo zlecić komuś jak się naty nie znasz bo bez tego nie można sporządzić zeznania rocznego. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zespół.Centrum.Pomocy.ePK Opublikowano 31 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2015 Należy uzupełnić dokumentację podatkową za okres prowadzonej działalności. Jeżeli wystąpił obowiązek zapłaty zaliczek na podatek dochodowy, należy je wpłacić (wraz z odsetkami za zwłokę, które można obniżyć do 75% wartości ze względu na fakt, że zaległości zostaną zapłacone dobrowolnie przed wszczęciem postępowania podatkowego). Trzeba będzie również złożyć deklarację roczną za 2014 r. (do końca kwietnia 2015 r.). Ponieważ dysponuje Pani dokumentami założenie PKiR nie będzie problemem - bedą w niej zarowno pozycje kosztowe i przychodowe. Wraz z zapłatą zaległości podatkowych należy złożyć do US czynny żal, w celu uniknięcia konsekwencji karnych-skarbowych. W przypadku ZUS nalezy złożyć deklarację ZUS ZUA - zgłoszenie do ubezpieczeń oraz DRA - deklarację rozliczeniową (DRA należy złożyć za kazdy miesiąc prowadzonej działalności. Nalezy również opłacić zaległe składki wraz z odsetkami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi