Gość radzio Opublikowano 20 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2015 Witam, chodzi o to, że w ubiegłym roku poza umową o pracę, osiągnąłem dochody z tytułu praw autorskich dla dwóch różnych instytucji. W jednym przypadku otrzymałem PIT 11, w drugim PIT-11 nie otrzymałem. A ponieważ minął już okres w którym pracodawcy mieli czas na przesyłanie formularzy to zastanawiam się nad "przypomnieniem się" tej instytucji o PIT-11. Ale zanim to zrobię to zapytam. Może jest jakaś kwota od której pracodawca ma obowiązek przysłać PIT-11, bo być może te zarobione przeze mnie niskie kwoty nie kwalifikują się do rozliczenia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Gość Opublikowano 20 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2015 nie ma takiej kwoty, pracodawca może zapomniał, a może tego nie zaewidencjonował? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marta789 Opublikowano 20 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2015 Umowy o dzieło i zlecenie do kwoty 200 zł mogą być opodatkowane ryczałtem 19%. W takim wypadku pracodawca nie płaci zaliczek na podatek i nie składa PIT-11. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi