Kategorie
Skocz do zawartości

Żarówki LED - czy warto w nie inwestować?

Gość Stefan
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Zastanawiam się nad wymianą wszystkich żarówek w domu na LED. Z tego co czytałem zużywają dużo mniej prądu, a ich żywotność jest bardzo wysoka. Jednorazowo będzie to dość duży wydatek, ale może się opłaca jak sądzicie? Czy takie światło jest zdrowe dla wzroku?

• Odpowiedzi 53
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

• 1 miesiąc temu...

Pewnie, że warto. Może i pierwszy zakup wyjdzie sporo, ale nie zmienia to faktu, że się opłaca. Tutaj macie najlepszy tego przykład - http://www.oneled.pl/ Zliczcie ile wyjdzie was to z przesyłką. A generalnie na rentowność trzeba poczekać, ale moim zdaniem sam fakt, że żarówki wymienia się bardzo rzadko ma tutaj nawet większe znaczenie.

Zastanawiam się nad wymianą wszystkich żarówek w domu na LED. Z tego co czytałem zużywają dużo mniej prądu, a ich żywotność jest bardzo wysoka. Jednorazowo będzie to dość duży wydatek, ale może się opłaca jak sądzicie? Czy takie światło jest zdrowe dla wzroku?

Po pierwsze, tak zużywają dużo mniej prądu. Najlepiej sobie samemu policzyć. W necie znajdziesz bez mała kalkulatorów lub wzorów aby przeliczyć i zobaczyć jaka jest różnica. (dość spora od razu mówię).

Po drugie, żywotność. Mąż zaczął stopniowo wymieniać żarówki w miarę jak halogenowe się zaczęły palić. Nie zawsze miał pod ręką LEDową, więc w kilku z halogena wymienił na halogena. Tam gdzie ledy były założone, dalej są, a tam gdzie halogeny, już parę razy musiał wymieniać.

Czy jest zdrowe? Zależy. Zależy od barwy światła, jednak takie oświetlenie poza barwą emituje dużo  mniej ciepła. Wydaje mi się, że jeśli wybierzesz takie o barwie zbliżonej do halogenu, to nie odczujesz różnicy. 

A co do wydatku, zawsze możesz zrobić jak mój mąż. Stopniowo w miarę wypalania się.

• 2 tygodnie później...
  • 2 tygodnie później...
  • 4 miesiące temu...
  • 6 miesięcy temu...
  • 2 tygodnie później...
  • 10 miesięcy temu...

Są zwolennicy i przeciwnicy oświetlenia ledowego, ale sądzę, że wszystko zależeć może od wyboru i wykorzystania. Ja niedawno zainwestowałam w takie żarówki led: http://www.ledovo.pl/item/405-zarowka-kulka-led-e14-b45-maly-gwint-6w-biala-ciepla.html i szczerze mówiąc sprawdzają się całkiem nieźle, w każdym razie żadnych problemów nie mam. Można poczytać o za i przeciw, ale decyzja i tak będzie należeć do nas.

Oświetlenie LED to rozwiązanie przyjazne nie tylko dla portfela, ale i dla naszego komfortu. Diody LED to średnio 40.000 godzin nieustannego świecenia i mniejsze zapotrzebowanie na energię elektryczną niż w wypadku tradycyjnej żarówki. W domu najlepiej zacząć wymianę od tych pomieszczeń, w których najczęściej przebywamy przy włączonym oświetleniu: kuchnia, salon i jadalnia. Oprawy i źródła światła LED dostępne są w szerokim przekroju i palecie temperatury barwowej, więc bez problemu dobierzemy takie, które będą pasowały do naszego wnętrza: http://www.gtv.com.pl/pl/produktu

• 3 tygodnie później...

Oczywiście, że warto. Popatrz, takie żarówki nie są już wcale takie drogie: http://www.ledovo.pl/item/296-zarowka-led-e27-a60-duzy-gwint-10w-biala-ciepla.html A oszczędność podczas użytkowania jest znaczna. Oświetlenie ledowe najbardziej przydaje się w salonie, sypialni, kuchni czy w pomieszczeniach posiadających okna od północy i wschodu, czyli tam, gdzie włączamy światło na długo.

Oczywiście że tak! Choć źródła ledowe są nieco droższe od tradycyjnych, szybko odczujemy różnicę w wysokości rachunków za energię elektryczną, która zrekompensuje nam nakłady poniesione na zakup lamp LED. Jeśli z jakichś powodów nie możemy pozwolić sobie na wymianę punktów świetlnych we wszystkich pomieszczeniach, zacznijmy od tych, które generują największe koszty: kuchni, jadalni czy salonie, w których spędzamy relatywnie najwięcej czasu - światło włączone jest w nich najdłużej i wymaga dużej mocy. O wydajności źródeł LED decyduje z jednej strony niezwykle długi okres eksploatacji (do 40.000 godzin), z drugiej zaś znacznie mniejsze zapotrzebowanie na energię w stosunku do źródeł tradycyjnych.

• 2 tygodnie później...
Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
 Udostępnij

• Dodaj nową pozycję...