tak, jak pisali poprzednicy - w pierwszej kolejności musisz określić budżet, żeby wiedzieć na co możesz sobie pozwolić, później poszukaj inspiracji i określ, jak chcesz, żeby wyglądało Twoje mieszkanie, przy okazji sprawdzaj ceny materiałów i wyposażenia mieszkania w sklepach, żeby mieć pewność, że będzie Cię na nie stać
kolejny etap to poszukiwanie ekipy remontowej -może nie być łatwo, ale warto popytać znajomych (ten sposób zadziałał w moim przypadku, a starszy pan Józef z synem zrobili nam pełny remont - jeżeli jesteś z Wrocławia na PW dam Ci do niego numer tel.) lub w internecie (ale pamiętaj, że w internecie możesz trafić na kryptoreklamy, dlatego warto takie polecenia zweryfikować poszukując opinii na temat rekomendowanych firm), ekipa remontowa powinna pomóc Ci zweryfikować ceny dotyczące materiałów - załóż sobie margines błędu w wyliczeniach, bo lepiej, żeby po remoncie zostały Ci pieniądze niż, żeby miało Ci ich zabraknąć przed końcem, jak okaże się, że pojawiły się nieoczekiwane i trudne do przewidzenia wydatki. Na koniec miej na uwadze, że po remoncie pozostanie bałagan, nawet dobra ekipa remontowa nie zostawi Ci mieszkania gotowego do wprowadzenia się. Dlatego pamiętaj, że musisz wygospodarować czas na posprzątanie mieszkania przed wniesieniem mebli. Ewentualnie (pod warunkiem, że wystarczy Ci budżetu) rozważ zatrudnienie firmy sprzątającej (ja korzystałem z firmy Bryliant - sprzątanie pobudowlane we Wrocławiu, z tego co wiem to świadczą też usługi w Warszawie, ale z poszukiwaniem firmy sprzątającej to tak samo jak z ekipą remontową - patrz wyżej), która posprząta Ci wszystko na błysk.
Generalnie życzę powodzenia bo remont to nie jest łatwa rzecz nawet ze świetną pomocą
ja przynajmniej cały czas byłem pod lekkim stresem czy wszystko wyjdzie dobrze i przede wszystkim, czy wystarczy na moje pomysły kasy