Kategorie
Skocz do zawartości

Remont - od czego zacząć?

Gość Jakub

Rekomendowane odpowiedzi

Żeby to wszytsko miało sens , to najpierw myślę ,że trzeba się zastanowić  ile się ma pieniądze na taki remont . Ja rozumiem ,że jeżeli planujesz remont to masz wystarczająco odłożonych pieniędzy .Wiadomo ,ze najlepiej robić wszytsko tak by było to na lata , czyli jak kupowac płytki na podłoge , farby , płytki do łazienki , to kupowac te porządne , ja już nie mówię tu o górnej półce , ale chociaz o tej średniej klasy . Dobrze jest też zaiwestowac w dobry osprzet elektryczny . czyli gniazdka , włączniki , puszki , rozgałęźniki itd . Tutaj to moge ci polecic ospela . Ma bardzo duży asortyment jeżeli chodzi o tego typu rzeczy . i co najwazniejsze , nie jest to chińszczyzna lecz polskie .

• Odpowiedzi 225
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Zgadzam się z powyższym postem . najpierw trzeba sobie przeyślec ile sie chce przeznaczyc pieniedzy na remont , . Prawda jest taka ,ze nie ma sie co porywac z motyka na ksiezyc , czyli brac kredyty specjalnie na remont , tylko bardziej go zrobic z uzbieranych pieniędzy oczywiście jeśli się takowe posiada , Co do osprzętu elektrycznego , to jest taka sprawa ,ze  bym tak  powiedziała bardziej w  trakcie już remontu . Również polecam osprzęt natynkowy jak i podtynkowy  z ospela  , mam gniazda pojedyncze z uziemieniem , pojedyncze i podwójne  , łączniki jednobiegunowe z podświetleniem  .

Gość Brain May

Hej w tą po świąteczną i zarazem przedsylwestrową niedziele . Nie będę pisac ,zę remont należy przede wszytskim rozplanowac na podstawie budżetu jakim dysponujemy bo to jest chyba oczywiste bardzo . Potem jak macie np duży przedpokój to dobrze jest mieć dwa właczniki świateł , jeden przy wejściu ,a drugi przy wejściu do pokoju .macie własnie np z Ospela , podświetlane , jednobiegnowe , dwugrupowe , dwugrupowe świecznikowe itd itd.

• 2 tygodnie później...

Zgadzam się z Brain May , co do remontu jak i również co do osprzętu elektrycznego z ospela. Warto zamówić u nich przez internet , Co do włączników  to ja mam właśnie ten podświetlany.Ładnie to wygląda  . A jedno z gniazdek mam podpasowany pod kolor ścian .

Ospel ma bardzo fajne filmiki instruktażowe , tylko oczywiście przed instalacją , trzeba pamiętać oczywiście ,zę trzeba wyłączyć prąd w całym domu . Co do remontu , to jest cięzka sprawa zwłaszcza jak sie nie ma za dużo pieniędzy ;/

Hej smile.png A czy znacie może jakąś sprawdzoną firmę z Łodzi, która wykonuje gładź gipsową? Chciałbym odświeżyć sobie ściany i zastanawiam się czy byłoby to dobre rozwiązanie... Co proponujecie w tym temacie? Myślicie, że np. to http://amarobud.pl/gladz-gipsowa-zabudowa-gk.html byłoby ok? Z góry dzięki za wszelkie rady w tej kwestii smile.png

Witam, szukam kogoś, kto mógłby podzielić się swoją opinią na temat farb polskiego producenta Farby Kabe. Na wiosnę będę malowała kuchnię i słyszałam, że dobre są do tego farby lateksowe, a tak się składa, że mam w pobliżu sklep i są tam też oprócz Śnieżki właśnie farby tej firmy.

Przyznaję, że nigdy nie słyszałam o tej firmie, ale cenowo bardziej mi się opłaca taki zakup.

Za wszelkie opinie o farbach Kabe z góry serdecznie dziękuję :)

Gość Naughty girl

Budżet to przede wszytskim . Potem od ewentualnej edukacji jeżeli zamierzamy aktywnie uczestniczyć w remoncie . farby najlepiej używać na prawdę dobrych sprawdzonych firm . Co do ospela , to czytałam ostatnio taki artykuł na wp . przeciwdrobnoustrojowy osprzęt elektryczny . Brzmi ciekawie . Mam od łączniki własnie , sprawują sie ok,  ale  takich ze jeszcze dbają o higienę to nie slyszalam wczesniej. Heh czego to człowiek nie wymysli wink.png

Budżet remontowy zawsze będzie elastyczny - nigdy nie wiadomo jakie "wypadki" czekają nas podczas pracy. Natomiast budżet wykończeniowy jak najbardziej jesteśmy w stanie ocenić. Wystarczy sugerować się cenami mebli w salonach meblowych. Kuchnia, czy meble na wymiar? Również idzie wycenić. Wystarczy zajrzeć w odpowiednie miejsce, np. http://mebest.pl/

• 3 tygodnie później...

no wiadomo że tak, ale do remontów trzeba podejść kompleksowo....od farb, szpachli, gładzi po detale jak nie wiem listwy czy gniazdka...mi trochę czasu zajęło wybranie tego wszystkiego ale w sumie udało się. osobiście uważam że wykończeniówka jest najcięższa...no i najwięcej pieniędzy pochłania. ale udało mi się dobrze niektóre rzeczy kupić jak np gniazdka i włączniki - trafiłam na firmę ospel -dobra jakość i nie jest cenowo zabijające.!

• 2 tygodnie później...
Gość smooth criminal

od czytania , zapoznania się z tematem jak to wszystko wygląda, choć moim zdaniem jak sie nie ma pojęcia na temat remontu to lepiej to powierzyc ekipie , która sie na tym zna . Oczywiście jakiejś zaufanej przez znajomych najlepiej. Rozplanowac nalezy również odpowiednio budżet , który trzeba przeznaczyć na remont .Potem wiadomo kupno artykułow , mebli i również nieodłącnzym elementem jest osprzet elektryczny . Bardzo dobrym na czasie jest osprzęt z ospela . Np teraz jest w sprzedazy , weszłam kolekcja sonata nowe srebro z miedzią przeciwdrobnoustrojową Cu+

Ciężko trafić na profesjonalną firmę, która dopasuje projekt do potrzeb rodziny, podpowie, zaproponuje własne funkcjonalne rozwiązania.. My skorzystaliśmy z designoff.com.pl, później poleciłam ich koleżance i miała podobne zdanie, że stają na wysokości zadania

• 1 miesiąc temu...

Remont najlepiej jest zacząć od wymiany stolarki okiennej, hydrauliki w łazience, ewentualnie elektryki (jeśli potrzeba zmienić położenie gniazdek), drzwi a następnie zabrać się za remont podłóg. Mnie się marzy taki generalny remont, tylko że wtedy musiałabym załatwić sobie mieszkanie zastępcze, bo koszmarnie jest mieszkać i remontować się w tym samym miejscu i czasie :). Od siebie tylko dodam, że do pokoju koniecznie panele podłogowe, natomiast w kuchni, łazience, przedpokoju idealnie sprawdza się płytki. Ja zamawiałam z https://sklep.paradyz.com/produkty/plytki-podlogowe--przedpokoj, płytki są wytrzymałe i jest bardzo duży wybór. Resztę, jak już się uporasz z tym najgorszym bałaganem- można robić później- na bieżąco już. Najgorszy brud jest z gładzi i chyba wymiany okien, potem już jakoś pójdzie :).

• 1 miesiąc temu...

tak, jak pisali poprzednicy - w pierwszej kolejności musisz określić budżet, żeby wiedzieć na co możesz sobie pozwolić, później poszukaj inspiracji i określ, jak chcesz, żeby wyglądało Twoje mieszkanie, przy okazji sprawdzaj ceny materiałów i wyposażenia mieszkania w sklepach, żeby mieć pewność, że będzie Cię na nie stać wink.png kolejny etap to poszukiwanie ekipy remontowej -może nie być łatwo, ale warto popytać znajomych (ten sposób zadziałał w moim przypadku, a starszy pan Józef z synem zrobili nam pełny remont - jeżeli jesteś z Wrocławia na PW dam Ci do niego numer tel.) lub w internecie (ale pamiętaj, że w internecie możesz trafić na kryptoreklamy, dlatego warto takie polecenia zweryfikować poszukując opinii na temat rekomendowanych firm), ekipa remontowa powinna pomóc Ci zweryfikować ceny dotyczące materiałów - załóż sobie margines błędu w wyliczeniach, bo lepiej, żeby po remoncie zostały Ci pieniądze niż, żeby miało Ci ich zabraknąć przed końcem, jak okaże się, że pojawiły się nieoczekiwane i trudne do przewidzenia wydatki. Na koniec miej na uwadze, że po remoncie pozostanie bałagan, nawet dobra ekipa remontowa nie zostawi Ci mieszkania gotowego do wprowadzenia się. Dlatego pamiętaj, że musisz wygospodarować czas na posprzątanie mieszkania przed wniesieniem mebli. Ewentualnie (pod warunkiem, że wystarczy Ci budżetu) rozważ zatrudnienie firmy sprzątającej (ja korzystałem z firmy Bryliant - sprzątanie pobudowlane we Wrocławiu, z tego co wiem to świadczą też usługi w Warszawie, ale z poszukiwaniem firmy sprzątającej to tak samo jak z ekipą remontową - patrz wyżej), która posprząta Ci wszystko na błysk.

Generalnie życzę powodzenia bo remont to nie jest łatwa rzecz nawet ze świetną pomocą wink.png ja przynajmniej cały czas byłem pod lekkim stresem czy wszystko wyjdzie dobrze i przede wszystkim, czy wystarczy na moje pomysły kasy wink.png

• 4 tygodnie później...
  • 4 tygodnie później...

Po remoncie najgorsze jest sprzątanie. W razie czego osobom ze Śląska polecam firmę http://sprzatanie-katowice.com.pl/

Firma zajmuje się sprzataniem zarówno jednorazowym jak i regularnym więc nie trzeba się wiązać umową na długie miesiące. Świadczą kompleksowe usługi zaczynając od sprzatania prywatnych mieszkań i domów poprzez biura a kończąc na myciu okien na wysokościach. Bardzo profesjonalne wykonanie pracy, polecam serdecznie.

Sporządzenie dobrego kosztorysu to podstawa. Trzeba wcześniej poznać kwoty, aby dokładnie określić, na co nas stać. Lepiej nie zaczynać remontu bez rozeznania w kwestiach finansowych, aby nie przeżyć rozczarowania, że nagle brakuje pieniędzy na dokończenie prac remontowych i wszystko musi przedłużyć się mocno w czasie. Warto również przygotować się od strony materiałów i to najlepiej po wcześniejszym rozeznaniu, gdzie i co jest oraz w jakiej cenie. Dobrze, jak większość materiałów można kupić w jednym miejscu, bo wtedy można liczyć na spore promocje, jak np. w http://artcorestudio.pl/  z Warszawy. Jeżeli korzystamy z pomocy fachowców, to trzeba też pamiętać, że ci lepsi mają zarezerwowane terminy z naprawdę dużym wyprzedzeniem. 

• 2 tygodnie później...
Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

• Dodaj nową pozycję...