Kategorie
Skocz do zawartości

Remont - od czego zacząć?

Gość Jakub
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 222
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Chyba od znalezienia firmy remontowej :P Tutaj http://www.fachowydekarz.pl/index.php/na-rynku/2279-dlugo-oczekiwany-budrank-pl-juz-jest-my-wiemy-jak-dziala.html piszą o portalu, na którym można wystawić zlecenie remontu, a firmy wykonawcze przedstawią nam swoje oferty. Myślę, że to bardzo fajne rozwiązanie, tym bardziej, że jest darmowe :)

moim zdaniem od koncepcji, co chcesz dokładnie wyremontować i od obliczenia kosztów i sprawdzenia budżetu, jak masz zacięcie budowlane to polecam uzbroić się w dobre narzędzia (ja ostatnio kupowałem na Lange łukaszuk) a jeśli nie to znaleźć trzeba ekipę, trochę szukania jest zależy w jakim rejonie mieszkasz, potem dogadujesz sprawy z ekipa itd.

• 2 tygodnie później...
  • 2 tygodnie później...
  • 2 tygodnie później...

Ja jak się zabierałam za remont swojego domu to tak naprawde zaczełam od pomysłów porad aranzacji w internecie. Okazuje się, że właśnie w sieci jest sporo stron z praktycznymi poradami, np: http://www.leroymerlin.pl/porady/dekoracja,b1362.html  często nie zwracamy uwagi na niby małe szczegóły, które tak naprawdę sa bardzo istotne i ważne w późniejszym funkcjonowaniu. Dlatego własnie od tego proponuję zaczynac wszelakie urzadzanie mieszkania.

Na remoncie też można zaoszczędzić nie tracąc na jakości np. podłogę czy drzwi można kupić z montażem w voxie. To wyjdzie taniej a przynajmniej ma się pewność że montaż jest fachowy. My tak zrobiliśmy.

• 3 tygodnie później...

Tak obliczenie kosztów to podstawa. Potem musisz się zastanowić, jaki styl CI się podoba, jak chciałbyś urządzić wnętrza. Pomocą tutaj mogą być róznego rodzaju aranżacje, internet w tej kwesti jest ogromna kopalnią wiedzy.

Możesz się też posiłkować programami do planowania wnętrz, Planuj z Forte to darmowe narzędzie które pomaga w takich rzeczach, możesz go pobrać stąd: http://www.forte.com.pl/content/projektuj-z-forte . No i brać się za robotę :)

• 2 tygodnie później...

moim konikiem przy remontach/przeprowadzakach itp jest aranżowanie wnętrz, wybierananie mebli dodatków etc. jeśli chodzi o planowanie przestrzenne, jakieś ustawienia ścian czy co gorsza elektryka czy jakieś inne instalacje wymiękam. ale umeblowanie i dekorowanie to czysta przyjemność:) przy naszym remoncie 2 lata temu, bardzo dużo rzeczy zakupiliśmy w sklepie http://sferawnetrz.com.pl/zwłaszcza akcesoria mają fajne i oryginalne, a także wyposażenie sypialni.

• 2 miesiące temu...

Ja jak się zabierałam za remont swojego domu to tak naprawde zaczełam od pomysłów porad aranzacji w internecie.

No właśnie, wskazane jest od tego zacząć, ponieważ naprawdę wiele to ułatwia na późniejszym etapie remontu. Ja przy ostatnim swoim dużym remoncie popełniłem ten błąd, że nie wszystko miałem zaplanowane, bo w trakcie rodziły się nowe pomysły. A niektóre pojawiło się już po zakończeniu roboty (widząc efekt końcowy stwierdziłem bowiem, że do mojego salonu idealnie by teraz pasował kominek ekologiczny).

Dlatego również jestem za tym, żeby najpierw wszystko od A do Z rozplanować, żeby potem nie czuć niedosytu, że coś można było zrobić lepiej czy inaczej. To w końcu nasz dom, musimy się w nim dobrze czuć. 

• 3 tygodnie później...

według mnie jeśli chcesz szybko zamieszkać w mieszkaniu i nie stać Cię na całe wykończenie powinieneś zacząć od tego co jest każdemu najbardziej potrzebne, czyli łazienka i kuchnia, a potem jakieś łóżko i można już jakoś normalnie żyć :) oczywiście wszystko zależy od Ciebie i od tego jakie masz potrzeby, ale według mnie przy wyremontowanej łazience i kuchni i łóżku można trochę normalnie przeżyć, oczywiście najlepiej jest wszystko zrobić od razu, ale wiadomo czasem nie ma się na wszystko pieniędzy ;)

• 3 tygodnie później...

Od czytania i edukacji.

Przykładowo tego typu artykuły - http://www.oferteo.pl/ile-kosztuje-remont-mieszkania mogą zapobiec ewentualnej plajcie w trakcie remontu bo już przerabiałem ze znajomym w ostatnim czasie.

Poszukaj ekipy, która dobrze pracuje i nie pije smile.png

Akurat to, że ekipa pije nie zawsze oznacza, że pracuje źle. Miałem kiedyś takiego majstra, który efektynie prawował dopiero po piwie.

Na remoncie też można zaoszczędzić nie tracąc na jakości np. podłogę czy drzwi można kupić z montażem w voxie. To wyjdzie taniej a przynajmniej ma się pewność że montaż jest fachowy. My tak zrobiliśmy.

Nie wiedziałam że jak się kupje tam z montażem to jest taniej.

• 2 tygodnie później...
  • 1 miesiąc temu...

Może najlepiej będzie jak zaczniesz od wyboru tego co chcesz mieć w swoim mieszkanu?Dużo gotowych już aranżacji znajdziesz w internecie np: http://www.paradyz.com/plytki/kuchenne wystarczy odwzorować i gotowe. Oczywiście jesli masz taka potrzebę możesz tez do tego celu zatrudnić projektanta-nie kazdy jednak potrafi z gustem urzadzić samemu mieszkanie.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
 Udostępnij

• Dodaj nową pozycję...