Gość pool Opublikowano 20 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2015 Witajcie, zastanawiam się nad zmianą miejsca zamieszkania. Czy możecie mi doradzić lepiej kupić mieszkanie czy budować dom? Do tej pory mieszkałem tylko w blokach. Czy na prawdę trzeba włożyć dużo wysiłku w utrzymanie całego domu? Jak sądzicie co będzie lepsze? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Lunix Opublikowano 26 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2015 Można znaleźć alternatywę i kupić mieszkanie w ogródkiem ale tak poważnie, to czego oczekujesz? czy wolisz mieć dom i dojeżdżać do pracy, czy lepiej kupić mieszkanie bliżej pracy, ale również gdzie instrastruktura jest lepsza? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maniek15 Opublikowano 23 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Kwietnia 2015 Moim zdaniem lepiej kupować mieszkanie :) Tutaj masz np. całkiem ciekawego dewelopera z Lublina :) http://orion.lublin.pl/o-firmie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pa_ula Opublikowano 23 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Kwietnia 2015 Nie ma jednej dobrej odpowiedzi. Zależy jakie są Twoje oczekiwania. Każda z opcji ma plusy i minusy. Ja po wielu, wielu latach mieszkania w blokach przeniosłam się do nowego domu. Początkowo nie mogłam się przyzwyczaić, ale teraz za nic bym się nie zamieniła. Jak jestem u rodziców, którzy mieszkają w bloku przyłapują się np. na głośnym słuchaniu muzyki w nocy, na tyle przyzwyczaiłam się do swobody, że zapominam, że w bloku trzeba uszanować spokój sąsiadów. To prawda, że pracy z utrzymaniem domu jest trochę więcej, ale gra jest warta świeczki. :) Tu znajdziesz coś dla siebie: http://www.dopoznania.pl/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Lunix Opublikowano 27 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Kwietnia 2015 Są plusy i minusy. Warto pomyśleć czego oczekujesz po kupnie domu i kupnie mieszkania. Tak jak napisałem wyżej - można połączyć - kupić mieszkanie z ogródkiem lub z tarasem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wikri Opublikowano 11 Czerwca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Czerwca 2015 Nie ma się co oszukiwać że utrzymanie domu nie jest czasochłonne. Trzeba jednak trochę się narobić przy ogrodzie itd. Ostatnio, szczególnie we wrocławiu sporo buduje się mieszkań, które mają cechy domów, albo mają ogrody, albo np. poddasza, znajomi kupili www.nowysmolec.pl właśnie takie z poddaszem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Lunix Opublikowano 11 Czerwca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Czerwca 2015 Mając mieszkanie z ogródkiem też się można narobić. Nawet gdy masz duży balkon czy taras, to chcesz mieć trochę zieleni. Niektórzy mają też mały ogródek warzywny i sadzą zioła i pomidorki Minus dla domu, to taki, że jak bym się bał wyjechać na dłużej... np. na wakacje. A tak, wiadomo, że sąsiad może "przypilnować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Marek Opublikowano 10 Sierpnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Sierpnia 2015 Też jestem za mieszkaniem, ale w niskiej zabudowie teraz często tak budują, masz sąsiadów ale nie w takiej ilości jak w wielkiej płycie. Właśnie zawsze ktoś może zerknąć na mieszkanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość kamilaaa Opublikowano 11 Sierpnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Sierpnia 2015 A coś już masz upatrzone/mieszkasz czy tylko tak twierdzisz bez podstaw? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Marek Opublikowano 11 Sierpnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Sierpnia 2015 nie no widzę jak moja siostra z mężem kupiła mieszkanie w nowym smolcu, na razie jesszcze nie mieszkają tam, ale z tego co właśnie oni mi opowiadali to bardzo są zadowolenia, będą mieć swój ogródek i potencjalnie mało sąsiadów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ania32 Opublikowano 22 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2017 Wszystko zależy jakie są Twoje preferencje. Z domem jest rzeczywiście sporo pracy. Na przykład trzeba samemu w piecu palić, kosić trawę. Jeśli mieszkasz w bloku to automatycznie zyskujesz więcej wolnego czasu dla siebie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kluska Opublikowano 28 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Lutego 2017 Również się z tym zgadzam, mieszkanie jest wygodniejsze. A jeszcze jak masz jakiś fajny system sterowania, jak Smart House, to jeszcze zaoszczędzisz :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
forted Opublikowano 20 Września 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Września 2017 Cóż, ile głosów, tyle opinii. Ja wprawdzie większość wakacji w dzieciństwie spędzałam u babci na wsi, ale i tak nie wyobrażam sobie za bardzo mieszkania w domu. Nie dość, że to jest za duża powierzchnia, która wymaga regularnego sprzątania i odkurzania, to jeszcze trzeba dbać o otoczenie domu, choćby ogród. Poza tym dom jest dużo droższy, ja więc zdecydowałam się na mieszkanie we Wrocławiu - https://vantage-sa.pl/inwestycje/mieszkaniowe/grabiszynska/opis.html i jestem ze swojego wyboru zadowolona. Przynajmniej mieszkam w spokojnej i bezpiecznej okolicy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Roberty Opublikowano 6 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2018 My dlugo mieszkaliśmy w mieszkaniu w bloku, az w końcu przeprowadzilismy sie do dużego domu. Nie ma teraz porownania, właśny ogródek to jest to! A przy przeprowadzce pomogła nam firma Wiki. I przewieźli wszystko bez żadnego uszczerbku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fashion.victim Opublikowano 9 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2018 Zależy co wolisz i jaki masz budżet. Wydaje mi się, ż budowa domu jest jednak droższa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość mrdfr Opublikowano 21 Maja 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Maja 2018 Moim zdaniem budowa domu to czasochłonny proces, koszty często wzrastają w trakcie... dlatego my zdecydowaliśmy się na dom w stanie deweloperskim pod Krakowem. Świetną ofertę znalazło dla nas biuro nieruchomości ABC dom. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
michal1982 Opublikowano 4 Lipca 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Lipca 2018 Jak masz pieniądze na budowę domu to czemu nie, jak szukasz fachowców od tego to sprawdź http://krosbud.pl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość marianna01 Opublikowano 1 Marca 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2019 ja kupilam mieszkanie w Wawie i jest mi w nim dobrze, a z przeprowadzka pomogła mi firma wiki transport prywatny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Alicjaxxx Opublikowano 21 Marca 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2019 Też mam mieszkanie w Warszawie i jak najbardziej jestem zadowolona. Duże znaczenie ma to, co kto lubi .Jedni zawsze powiedzą, że mieszkanie, a inni że dom. Akurat dla mnie dom to większy obowiązek, samemu trzeba o wszystko zadbać, remonty te sprawy, a tak jak mam mieszkanko, to te wszystkie kwestie są w rękach zarządcy nieruchomości. U mnie działa per modum , bardzo dobrze nawet. Wiedzą co do nich należy i wywiązują się ze wszystkich obowiązków należycie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
limoko Opublikowano 22 Marca 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2019 zalezy od twoich potrzeb, ja wole mieszkanie, bo w miescie wszedzie blisko, nie trzeba dojezdzac. Kupiłam teraz w Lublinie https://orion.lublin.pl/inwestycje Jeszczw tylko wykończenie mi zostało i będę się przeprowadzać do nowego lokum:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jeżyk Opublikowano 24 Marca 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2019 Mój brat z bratową wracają w lipcu z emigracji zarobkowej do kraju (już na stałe) i zdecydowali się na zakup mieszkania w Warszawie. Wybrali firmę deweloperską VANTAGE DEVELOPMENT - https://vantage-sa.pl, nota bene, poleconą przez przyjaciół. Koordynuję realizację działań i muszę przyznać, że wszystko w jak najlepszym świetle, do niczego nie można się doczepić. Mieszkanie wygodne, komfortowe, solidnie wykonane, o niebanalnej architekturze. W pobliżu znajdują się tereny zielone, co dodatkowo podnosi atrakcyjność lokalu. Moim zdaniem był to strzał w dziesiątkę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RafalM Opublikowano 25 Marca 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Marca 2019 Fajny artykuł odnośnie Twojego pytania mieli na stronie http://ekspert-nieruchomosci.com.pl/, ogólnie mają wiele ciekawych poradników itp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kordi33 Opublikowano 28 Marca 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2019 Ostatnio czytałem fajne nowinki na temat "Nowoczesnego Domu" na http://overmu.pl warto przed budową sobie wejść i poczytać o takich rzeczach, żebyśmy mogli sobie wybrać jak najlepszy projekt. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gruszkabarbara Opublikowano 1 Kwietnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia 2019 W sumie to ciezko powiedziec. Kazdy ma inne preferencje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkorok Opublikowano 3 Kwietnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2019 Dokladnie, wszystko zalezy od tego jakie dana osoba ma preferencje. Po pierwsze to trzeba sobie zdac sprawe z tego jakie plusy i minusy beda mialy obydwa wybory. Patrzac na to co sie dzieje na rynku deweloperskim to jest istny boom na stawianie nowych mieszkan. Mozna to zauwazyc nawet w mniejszych miejscowosciach .. tam gdzie nikt by sie tego nie spodziewal. Kupienie takiego mieszkania na wlasnosc ma jeden bardzo duzy plus .. nic nas nie obchodzi - oprocz placenia rachunkow. Ja nie wyobrazam sobie powiedzmy w wolnych chwilach zajmowac sie domem bo dajmy na to cos jest do naprawy. Nie ma sie co oszukiwac przez pierwsze kilka lat jest spokoj .. a pozniej trzeba inwestowac w wiele rzeczy. Dosc duzo tego typu historii opowiedzial mi moj dobry znajomy, po kilku latach postanowil sprzedac swoja nieruchomosc i zainwestowac wlasnie w mieszkanie. Sama sprzedaz wcale nie byla taka latwa ze wzgledu na problemy z wycena. Dopiero po przeczytaniu paru artykulow na ten temat https://tumieszkam.com.pl/trafne-ustalenie-ceny-ofertowej-nieruchomoscidoszedl do budujacych wnioskow. Dzieki temu ma teraz o wiele wiecej wolnego czasu ktory moze przeznaczyc na takie przyjemnosci jak podrozowanie. Gdy przebywa gdzies dluzszy czas, wynajmuje je sporadycznie wiec koszty utrzymania sa minimalne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi