Gość Iwona Opublikowano 19 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2015 Witam,z początkiem lutego przystąpiłam do ubezpieczenia chorobowego w związku z podpisaniem umowy zlecenie. Teraz zachorowałam i nie wiem, czy lekarz może wystawić mi zwolnienie lekarskie - podobno dotyczy to tylko umowy o pracę. Czy za czas choroby otrzymam wynagrodzenie chorobowe? A może nic mi się nie należy?Dodam, że jestem 3 lata po studiach wyższych, a ostatnio byłam zarejestrowana jako osoba bezrobotna. Ostatnia praca na umowie o pracę została zakończona z końcem grudnia 2013 r. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maria Opublikowano 19 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2015 Zgodnie z art. 4 ustawy z dnia 25 czerwca 1999 r. o świadczeniach pieniężnych z ubezpieczenia społecznego w razie choroby i macierzyństwa pracownik zatrudniony na podstawie umowy zlecenie „nabywa prawo do zasiłku chorobowego po upływie 90 dni nieprzerwanego okresu ubezpieczenia". Do okresów ubezpieczenia chorobowego zalicza się okresy poprzedniego ubezpieczenia chorobowego, jeżeli przerwa między nimi nie przekroczyła 30 dni lub była spowodowana urlopem wychowawczym, urlopem bezpłatnym albo odbywaniem czynnej służby wojskowej przez żołnierza niezawodowego. Ponadto wyjątkowo, prawo do zasiłku chorobowego od pierwszego dnia ubezpieczenia, przysługuje:absolwentom szkół lub szkół wyższych, którzy zostali objęci ubezpieczeniem chorobowym lub przystąpili do ubezpieczenia chorobowego w ciągu 90-ciu dni od ukończenia szkoły lub uzyskania dyplomu ukończenia studiów wyższych,w sytuacji, gdy niezdolność do pracy spowodowana została wypadkiem w drodze do pracy lub z pracy,ubezpieczonym obowiązkowo, którzy mają wcześniejszy, co najmniej 10-letni okres obowiązkowego ubezpieczenia chorobowego,posłom i senatorom, którzy przystąpili do ubezpieczenia chorobowego w ciągu 90 dni od ukończenia kadencji.W/w wymienionej ustawy zasiłek chorobowy ci nie przysługuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Iwona Opublikowano 19 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2015 czyli na razie nie dostanę chorobowego? Bo jak byłam zarejestrowana w urzędzie pracy jako bezrobotna to chyba nie miałam tam ubezpieczenia chorobowego opłacanego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maria Opublikowano 19 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2015 Niestety,nie dostaniesz.Na "bezrobociu" budżet państwa pokrywa składki tylko na ubezpieczenie zdrowotne 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi