l3ave Opublikowano 19 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2015 Witam opiszę swój problem otóż za 2014 rok otrzymałem 4 Pity 11. 3 z nich za pracę a jeden za pół 13 pensji. W zeszłym roku pracowałem w 3 różnych zakładach pracy jeden po drugim. Nigdy nie pracowałem na dwóch umowach jednocześnie. Teraz pojawia się problem gdyż w kosztach uzyskania przychodu uzyskuję kwotę 1 557,50 a maksymalnie można odliczyć 1 335 zł. Nie wiem również, co wpisać w Pit 37 : z jednego stosunku pracy czy z wielu?? Dodam, że rozliczam się w US według meldunku a nie zamieszkania. Chciałbym również zapytać, czy mogę rozliczać się w US tam gdzie obecnie mieszkam choć nie mam zameldowania nawet czasowego? Po prostu wynajmuję mieszkanie i mieszkam w Szczecinie. Kolejne pytanie odnośnie PIT 11 z zakładu z którego otrzymałem połowę trzynastki. W tym picie w ogóle nie odliczyli mi kosztów uzyskania przychodu i mam tam wpisane 0 a gdzieś czytałem, że można od 13stki odliczyć koszty. To chyba główne pytania i rozliczając się przez program do pitów właśnie wyskakuje mi jakiś komunikat, że przekraczam kwotę 1335 zł. Rozumiem, iż mimo tych 1 557,50 mogę jedynie odliczyć 1 335 zł ?? Dziękuję za pomoc :D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maria Opublikowano 19 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2015 Moim zdaniem możesz zaznaczyć kup z wielu stosunków pracy i doliczyć 111,25 od trzynastki.Jeżeli chodzi o adres zamieszkania to musisz to zgłosić do odpowiedniego US na druku ZAP 3.Możesz dokonać tego przy zeznaniu rocznym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
l3ave Opublikowano 19 Marca 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2015 a jak zaznaczę te kup za trzynastkę to muszę jakieś wyjaśnienia pisać?? to ma być pełna kwota skoro dostałem pół trzynastki??? Dopiero od przyszłego roku mogę rozliczyć się w US według zamieszkania. W tym roku nie zamierzam zmieniać pracy więc raczej będzie jeden pit za pracę i znowu jeden za pół trzynastki za ten rok :D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi