Kategorie
Skocz do zawartości

koszty uzyskania przychodu w PIT 11

l3ave
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Witam opiszę swój problem otóż za 2014 rok otrzymałem 4 Pity 11. 3 z nich za pracę a jeden za pół 13 pensji. W zeszłym roku pracowałem w 3 różnych zakładach pracy jeden po drugim. Nigdy nie pracowałem na dwóch umowach jednocześnie. Teraz pojawia się problem gdyż w kosztach uzyskania przychodu uzyskuję kwotę 1 557,50 a maksymalnie można odliczyć 1 335 zł. Nie wiem również, co wpisać w Pit 37 : z jednego stosunku pracy czy z wielu?? Dodam, że rozliczam się w US według meldunku a nie zamieszkania. Chciałbym również zapytać, czy mogę rozliczać się w US tam gdzie obecnie mieszkam choć nie mam zameldowania nawet czasowego? Po prostu wynajmuję mieszkanie i mieszkam w Szczecinie. Kolejne pytanie odnośnie PIT 11 z zakładu z którego otrzymałem połowę trzynastki. W tym picie w ogóle nie odliczyli mi kosztów uzyskania przychodu i mam tam wpisane 0 a gdzieś czytałem, że można od 13stki odliczyć koszty. To chyba główne pytania i rozliczając się przez program do pitów właśnie wyskakuje mi jakiś komunikat, że przekraczam kwotę 1335 zł. Rozumiem, iż mimo tych 1 557,50 mogę jedynie odliczyć 1 335 zł ?? Dziękuję za pomoc :D

a jak zaznaczę te kup za trzynastkę to muszę jakieś wyjaśnienia pisać?? to ma być pełna kwota skoro dostałem pół trzynastki??? Dopiero od przyszłego roku mogę rozliczyć się w US według zamieszkania. W tym roku nie zamierzam zmieniać pracy więc raczej będzie jeden pit za pracę i znowu jeden za pół trzynastki za ten rok :D 

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
 Udostępnij

• Dodaj nową pozycję...