Kategorie
Skocz do zawartości

Kiedy pracodawca może odmówić urlopu na żądanie?

Admin Kadry
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Pracownik zatrudniony na podstawie umowy o pracę ma prawo do wykorzystania 4 dni urlopu na żądanie. Co do zasady pracodawca musi udzielić na wniosek pracownika dni wolnych. Kiedy pracodawca może odmówić urlopu na żądanie?

Powrót do artykułu: Kiedy pracodawca może odmówić urlopu na żądanie?

Gość mobbing czy nie?
chciałam się zapytać co zrobić w takim razie gdy pracodawca non stop twierdzi, że zakład jest w szczególnej potrzebie i ciągle odmawia pracownikom zgody na urlop również na żądanie... taka sytuacja wydarzyła się w moim zakładzie pracy... pomimo coraz mniejszych zleceń od klientów i nadrobionej produkcji dyrekcja wymyśliła sobie odrabianie w dniu 14 marca 2015r - wielkiego piątku i odmówiła urlopów pracownikom w tym tych na żądanie zasłaniając się ustawą z dnia 26 czerwca 1974r...znajoma mająca bardzo dużo urlopu zaległego z zeszłego roku, tydzień przed dnie odrabiania powiadomiła liderkę że nie będzie odrabiać tego dnia i zgłosiła u przełożonego w zamian chęć wybrania jednego dnia zaległego urlopu... spotkała się z odmową... następnie spotkała się z panią dyrektor personalną i jej również przekazała chęć wybrania urlopu na co dostała odpowiedź, że musi się dogadać z kierowniczką co niestety spełzło na niczym...w dniu odrabiania nie stawiła się w pracy i od pracodawcy dostała za to naganę pisemną... moje pytanie brzmi następująco... czy pracodawca miał prawo odmówić jej urlopu i ukarać naganą jeżeli chodziło o dzień odrabiany, który dopiero ma być a zakład nie ma zaległości... dodam, że na pytanie zainteresowanej dlaczego zakład ma szczególną potrzebę jeżeli nie ma zaległości usłyszała, że to nie ma związku ze sprawą i to nie jest jej zakres pracy dlatego ma się tym nie interesować... dyrektor personalna podczas rozmowy z pracownicą zasugerowała, że za taką niesubordynację może ją zwolnić, dziewczyna poczuła się przez nią zastraszona i w efekcie naganę podpisała... dodam od siebie, że w tym zakładzie ciągle dochodzi do słownego zastraszania pracowników przez ich przełożonych... dwa tygodnie przed tą sytuacją pracownicy produkcji bezpośredniej zostali zmuszeni do pracy po 12 godzin bez przerwy przez 5 dni w tygodniu i dyrekcja również zasłaniała się tym, że zakład jest w szczególnej potrzebie... wizyty PIPU mało co dają bo dyrektor produkcji jest bardzo dobrze poinformowany w temacie prawa pracy i zna różne kruczki prawne... poza tym pracownice boją się cokolwiek zgłaszać w obawie przed zwolnieniem... ponadto w dniu otrzymania nagany przez znajomą 2 osoby z produkcji straciły pracę a podobno zakład jest w potrzebie... według mnie cała sytuacja jest jednym wielkim mobbingiem... bardzo zależy mi na szybkiej odpowiedzi...

Generalnie zasadą jest, że przysługuje Ci 4 dni urlopu na żądanie. Pracodawca w zasadzie powinien przyjąć twoje powiadomienie i urlopu ci udzielić. Pracodawca ma prawo jednak odmówić udzielenia urlopu na żądanie w przypadku wcześniej nieprzewidzianej, ważnej sytuacji lub gdy zagrożone jest dobro bądź mienie zakładu pracy. Nie może być jednak tak, że zakład pracy w zasadzie non stop jest zagrożony.

• 10 miesięcy temu...
Jeżeli nie chce po dobroci, to najlepiej 1-2 godz. przed pracą poinformować, że nie jesteś w stanie przyjść do pracy, z powodu nie trzeźwości i urlop na żądanie , a jeżeli się stawia to się następnym razem mówi - mam L4 będę za tydzień.

• 2 tygodnie później...

PRACUJE W FIRMIE JUZ 5LAT MAM PYTANIE CO DO URLOPU NA RZADANIE CZY PRACODAWCA MA PRAWO MNIE UKARAC ZATO ZE WZIELAM URLOP NA RZADANIE PREMIA NA KTORA CIEZKO MUSIALAM PRACOWAC ABY JA DOSTAC PONIEWAZ PRACUJE W SYSTEMIE AKORDOWYM MUSZE NANIA ZAPRACOWAC

• 1 miesiąc temu...
do qwe A ja w takiej sytuacji jak przynosisz wymuszone L4, zgłaszam sytuację do ZUS że pracownik symuluje chorobę i proszę go kontrolować, jak pracownik h*j to pracodawca tym bardziej, jak pracownik jest oki to wszystko da się załatwić, trzeba tylko umieć rozmawiać :D

• 1 miesiąc temu...
jest nas dużo osób w firmie i wykonujemy zlecenia mam ich bardzo duzo i mam na nie dwa dni i na przykład już mam przeterminowane zlecenia bo maja już 3-4 dni to tez mi możne pracodawca odmówić dnia na żądanie? bo są zlecenia przedawnione i zagraża to firmie? zaznaczę ze przedawnione zlecenia mamy ciągle od kiedy firma istnieje czyli z 7lat.

No i kto rozstrzygnie ci konkretną sytuację w twojej firmie?
Poczytaj sobie wszystko na temat tego urlopu, albo wysnuj wnioski ze zdania powyżej:

"Pracodawca ma prawo jednak odmówić udzielenia urlopu na żądanie w przypadku wcześniej nieprzewidzianej, ważnej sytuacji lub gdy zagrożone jest dobro bądź mienie zakładu pracy"

Reszta zależy od pracodawcy.

• 7 miesięcy temu...
Jestem sama w pracy i chce jeden dzien urlopu jest mi potrzebny.Dodam ze nie moge chodzic na urlopy i zwolnienia i szef nie chce nawet slyszec o wolnym.Mam umowe o prace.Czy moze mi ciagle odmawiac urlopu?

Jestem sama w pracy i chce jeden dzien urlopu jest mi potrzebny.Dodam ze nie moge chodzic na urlopy i zwolnienia i szef nie chce nawet slyszec o wolnym.Mam umowe o prace.Czy moze mi ciagle odmawiac urlopu?

Zgłoś sprawę do państwowej inspekcji pracy, szef zostanie ukarany grzywną za uporczywe odmawianie udzielenia urlopu.

• 1 miesiąc temu...
A jak to jest z tym zagrożeniem w procesie produkcji jeżeli w mojej fabryce pracuje ponad 7000 osób?Na samej lakierni (produkcja aut) 700 osób ,na jedną zmianę około 260 osób.Czy jest to jakoś ustosunkowane procentowo czy w jakiś inny sposób?

A jak to jest z tym zagrożeniem w procesie produkcji jeżeli w mojej fabryce pracuje ponad 7000 osób?Na samej lakierni (produkcja aut) 700 osób ,na jedną zmianę około 260 osób.Czy jest to jakoś ustosunkowane procentowo czy w jakiś inny sposób?

Ocenia to pracodawca albo ten kto odpowiada za organizację pracy

No dobra a powiedzmy że sobie wypiłem pisze info 6 godzin wcześniej że mnie nie będzie dostaje informację że muszę przyjść. To jak mam sie pojawić z promilami we krwi ?

No ale kogo ty pytasz? hipotetycznych sytuacjo można mnożyć, tylko w jakim celu?

Łyknij sobie , zadzwoń albo napisz do pracodawcy , powiedz co i jak, a  się dowiesztongue.png

• 1 rok później...
Witam! Wypadła mi nieplanowana wizyta u lekarza! Na 3 dni wcześniej wypisuję wniosek urlopowy wypoczynkowy pracodawca skreśla to i podpisuje jako urlop ma żądanie! Ma takie prawo? Czy urlop ma zadanie nie bierze się w danym dniu nieobecności?

• 9 miesięcy temu...
Gość taki tam
Czyli jak jestem np kierowcą i dzień wcześniej zaleje się w trupa i rano dzwonie do pracy, że potrzebny jest urlop na żądanie, a przełożony odmawia to co w takiej sytuacji jak pracować nie mogę?

• 1 rok później...
„ duże braki kadrowe w sezonie chorobowym lub urlopowym” a co, kiedy te braki kadrowe wynikają z zbyt małej ilości pracowników zatrudnionych? Czy wtedy można odmówić urlopu i na jakiej podstawie? Przykładowo jest sklep z dwoma kasjerkami, po jednej na zmianie. Czy w tej sytuacji mogę powołać się na braki kadrowe i odmówić udzielenia urlopu na zadanie?

„ duże braki kadrowe w sezonie chorobowym lub urlopowym” a co, kiedy te braki kadrowe wynikają z zbyt małej ilości pracowników zatrudnionych? Czy wtedy można odmówić urlopu i na jakiej podstawie? Przykładowo jest sklep z dwoma kasjerkami, po jednej na zmianie. Czy w tej sytuacji mogę powołać się na braki kadrowe i odmówić udzielenia urlopu na zadanie?

Udostępnij

• Dodaj nową pozycję...