Kategorie
Skocz do zawartości

Spadek ujawniony 2 lata po śmierci spadkodawcy

Gość Tomasz
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, proszę o poradę w następującej sprawie.

Ojciec zmarł 2 lata temu, 1.5 roku temu odbyła się sprawa spadkowa, w której przyjąłem spadek po nim wprost.

Niedawno zostałem wezwany przez sąd do stawienia się na sprawie o nabycie spadku po babci ze strony ojca, wniesionej przez gminę (babcia zmarła prawie 30 lat temu)

Rzecz dotyczy kamienicy, której właścicielką była babcia, a którą jeszcze za życia oddała w zarządzanie gminie. Gmina, która nadal zarządza kamienicą, chce ustalić jej spadkobierców, w celu oddania kamienicy w zarząd prawowitym właścicielom.

Kamienica ma ponad 100 lat, jest w kiepskim stanie technicznym, a grunt jest własnością osoby trzeciej - słowem, same kłopoty...

Kamienica nie była ujęta w masie spadkowej po moim ojcu - przyjmując spadek po ojcu nie miałem o niej wiedzy.

Pytanie - czy mogę skutecznie odrzucić taki spadek i co powinienem zrobić?

Czy to prawda że mogę odrzucić taki spadek do pół roku od momentu orzeczenia sądu o nabyciu takiego spadku?

Dziękuję z góry

Tomasz z Warszawy

Oświadczenie o przyjęciu lub o odrzuceniu spadku złożone pod warunkiem lub z zastrzeżeniem terminu jest nieważne.Oświadczenie o przyjęciu lub o odrzuceniu spadku nie może być odwołane. Oświadczenie o przyjęciu lub o odrzuceniu spadku składa się przed sądem lub przed notariuszem. Można je złożyć ustnie lub na piśmie z podpisem urzędowo poświadczonym. Pełnomocnictwo do złożenia oświadczenia o przyjęciu lub o odrzuceniu spadku powinno być pisemne z podpisem urzędowo poświadczonym.

Jeżeli oświadczenie o przyjęciu lub o odrzuceniu spadku zostało złożone pod wpływem błędu lub groźby, stosuje się przepisy o wadach oświadczenia woli z następującymi zmianami:
1) uchylenie się od skutków prawnych oświadczenia powinno nastąpić przed sądem;
2) spadkobierca powinien jednocześnie oświadczyć, czy i jak spadek przyjmuje, czy też go odrzuca.
§ 2. Spadkobierca, który pod wpływem błędu lub groźby nie złożył żadnego oświadczenia w terminie, może w powyższy sposób uchylić się od skutków prawnych niezachowania terminu.
§ 3. Uchylenie się od skutków prawnych oświadczenia o przyjęciu lub o odrzuceniu spadku wymaga zatwierdzenia przez sąd.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
 Udostępnij

• Dodaj nową pozycję...