Gość Tomasz Opublikowano 18 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2015 Witam, proszę o poradę w następującej sprawie.Ojciec zmarł 2 lata temu, 1.5 roku temu odbyła się sprawa spadkowa, w której przyjąłem spadek po nim wprost.Niedawno zostałem wezwany przez sąd do stawienia się na sprawie o nabycie spadku po babci ze strony ojca, wniesionej przez gminę (babcia zmarła prawie 30 lat temu)Rzecz dotyczy kamienicy, której właścicielką była babcia, a którą jeszcze za życia oddała w zarządzanie gminie. Gmina, która nadal zarządza kamienicą, chce ustalić jej spadkobierców, w celu oddania kamienicy w zarząd prawowitym właścicielom.Kamienica ma ponad 100 lat, jest w kiepskim stanie technicznym, a grunt jest własnością osoby trzeciej - słowem, same kłopoty...Kamienica nie była ujęta w masie spadkowej po moim ojcu - przyjmując spadek po ojcu nie miałem o niej wiedzy.Pytanie - czy mogę skutecznie odrzucić taki spadek i co powinienem zrobić?Czy to prawda że mogę odrzucić taki spadek do pół roku od momentu orzeczenia sądu o nabyciu takiego spadku?Dziękuję z góryTomasz z Warszawy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sobi Opublikowano 18 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2015 Oświadczenie o przyjęciu lub o odrzuceniu spadku złożone pod warunkiem lub z zastrzeżeniem terminu jest nieważne.Oświadczenie o przyjęciu lub o odrzuceniu spadku nie może być odwołane. Oświadczenie o przyjęciu lub o odrzuceniu spadku składa się przed sądem lub przed notariuszem. Można je złożyć ustnie lub na piśmie z podpisem urzędowo poświadczonym. Pełnomocnictwo do złożenia oświadczenia o przyjęciu lub o odrzuceniu spadku powinno być pisemne z podpisem urzędowo poświadczonym. Jeżeli oświadczenie o przyjęciu lub o odrzuceniu spadku zostało złożone pod wpływem błędu lub groźby, stosuje się przepisy o wadach oświadczenia woli z następującymi zmianami:1) uchylenie się od skutków prawnych oświadczenia powinno nastąpić przed sądem; 2) spadkobierca powinien jednocześnie oświadczyć, czy i jak spadek przyjmuje, czy też go odrzuca. § 2. Spadkobierca, który pod wpływem błędu lub groźby nie złożył żadnego oświadczenia w terminie, może w powyższy sposób uchylić się od skutków prawnych niezachowania terminu. § 3. Uchylenie się od skutków prawnych oświadczenia o przyjęciu lub o odrzuceniu spadku wymaga zatwierdzenia przez sąd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi