Dudus678 Opublikowano 18 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2015 Witam, Przepraszam jeżeli post znalazł się w niewłaściwym dziale. Jestem na etapie składania reklamacji/skargi na jedną z placówek medycznych mającą podpisaną umowę z Grupą Luxmed.Potrzbuję porady w zakresie praw konsumenta/pacjenta odnośnie udzielania informacji o konieczności uiszczania opłat z tytułu wykonania usługi (w tym wypadku badania lekarskie). Kilka dni temu skorzystałem z usługi medycznej w formie badań lekarskich, których ilość przekroczyła umowny pakiet badań bezplatnych.W chwili rejestracji w recepcji nie uzyskałem informacji, że badania dodatkowe będą płatne, co oznacza, że nie zostałem poinformowany o łącznej cenie wykonania usługi oraz o tym, że badania dodatkowe nie wchodzą w skład pakietu objętego umową.O konieczności wnesienia opłaty dowiedziałem się w chwili "próby" odbioru wyników. Brak uiszczenia opłaty spowodował brak możliwości uzyskania dostępu do informacji (wyników wykonanych badań) nawet wyników tych badań, które są objęte pakietem badań bezpłatnych.Moim roszczeniem względem reklamacji jest zaniechanie przez placówkę naliczania opłat w związku z nieudzieleniem informacji oraz dostęp do wyników wszystkich wykonanych badań lub dostęp do wyników badań objętych pakietem bezpłatnym. Proszę o informację, na jakie zapisy prawa, paragrafy etc mogę powołać się aby mieć cień szansy na pozytywne rozpatrzenie reklamacji. Czy wystarczy, że powołam się jedynie na Art 8 ustawy o prawach konsumenta?Będę wdzięczny za każdą cenną informacjęPozdrawiam,Artur Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sobi Opublikowano 18 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2015 Niekoniecznie musiałeś na recepcji uzyskac informację o dodatkowej opłacie. Skoro masz w pakiecie bezpłatnym jakieś badania to pewnie coś podpisywałeś w pracy itd. Niestety spotkałam się z podobnym problemem, zapominając że ubezpieczenia podpisane mam u pracodawcy, zakres pakietów również. Na nic zdały się pisma. A niestety wyników badań nawet objętych pakietem bezpłatnym mogą Ci nie wydać skoro są na tym samym dokumencie co badania odpłatne, chociaż pismo zawsze możesz napisać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
uwzj Opublikowano 17 Lipca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Lipca 2015 Profesjonalną reklamacje może sporządzić prawnik, może również pomóc w jej redagowaniu i podaniu poszczególnych przepisów. Polecam uważaj.pl, mi ostatnio pomogli zredagować reklamację, co prawda w nieco innym zakresie usług, ale wszystko wyszło szybko i sprawnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi