Gość Ala Opublikowano 18 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2015 Witam Chciałam zapytać odnośnie zasiłku macierzyńskiego, a właściwie co byłoby dla mnie lepsze. W skrócie przedstawię sytuację. Prowadzę jednoosobową działalność gospodarczą. Jestem w ciąży (sam początek). Czy ma dla mnie sens podniesienie podstawy do ubezpieczenia chorobowego aby z tytułu działalności uzyskać w miarę godny zasiłek macierzyński (wiem że coś w tej kwestii się zmieniło). Czy może podpisanie umowy o pracę mnie ratuje? Wtedy nie będę płaciła składek ZUS z działalności (tylko zdrowotne) a z tytułu umowy o pracę będą odprowadzane składki na ubezpieczenie społeczne i z tego też tytułu będzie wypłacany zasiłek? A może istniałaby możliwość z działalności i z umowy o pracę opłacać składki i potem pobierać zasiłek? Czy wie ktoś jak obliczany jest zasiłek macierzyński z działalności gospodarczej a jak z umowy o pracę przy zatrudnieniu krótszym niż 12 miesięcy? Bardzo dziękuję za odpowiedź, jestem w tym zielona a chciałabym z czegoś się utrzymywać jak już urodzę dziecko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zespół.Centrum.Pomocy.ePK Opublikowano 31 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2015 W sytuacji, gdy występuje zbieg tytułów ubezpieczeń (zatrudnienie na podstawie umowy o pracę przy jednoczesnym prowadzeniu przez daną osobę działalności gospodarczej), jeżeli przedsiębiorca z pracy na etat uzyskuje wynagrodzenia równe lub wyższe od wynagrodzenia minimalnego, które w roku 2015 wynosi 1750zł brutto), to z tytułu prowadzonej działalności nie jest zobowiązany do opłacania składek społecznych ZUS. Ubezpieczenie zdrowotne jest obowiązkowe i składka jest odprowadzana również z tytułu prowadzenia działalności gospodarczej.Jeżeli nie ma istniejącego obowiązku opłacania składek ZUS z tytułu prowadzonej działalności, to nie ma też analogicznie możliwości dobrowolnego przystąpienia do ubezpieczenia chorobowego (prawo do zasiłku macierzyńskiego przysługuje przedsiębiorcy podlegającemu dobrowolnemu ubezpieczeniu chorobowemu).Jeżeli jednak z tytułu umowy o pracę pracownik otrzymuje mniej niż 1750 zł, to istnieje obowiązek odprowadzania składek na ubezpieczenie społeczne z tytułu prowadzonej działalności. W takiej sytuacji zasiłek będzie wypłacany z obu tytułów - umowy o pracę i działalności gospodarczej.Przedsiębiorca deklaruje podstawę (kwotę), od jakiej będzie odprowadzał składki. W obecnym stanie prawnym obowiązuje zasada – im wyższa zadeklarowana podstawa, tym wyższa wysokość otrzymywanego zasiłku. Trwają prace nad uszczelnieniem przepisów dotyczących zasiłku macierzyńskiego dla przedsiębiorców. Projektowane zmiany dotyczą zasad obliczania podstawy wymiary zasiłku w przypadku krótszego niż 12 miesięcy podlegania ubezpieczeniu chorobowemu osób prowadzących pozarolnicza działalność oraz innych grup osób dla których podstawę wymiaru składek stanowi kwota zadeklarowana.W chwili obecnej, dla przedsiębiorcy objętego dobrowolnym ubezpieczeniem chorobowym krócej niż 12 miesięcy kalendarzowych, podstawę wymiaru zasiłku chorobowego (zasiłku macierzyńskiego) stanowi przeciętny miesięczny przychód za pełne miesiące kalendarzowe ubezpieczenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi