M-ka Opublikowano 18 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2015 w 2014 r. uzyskiwałam dochody tylko z zasiłku macierzyńskiego. Na PIT 11A mam wykazany tylko przychód i zaliczkę na podatek - bez składek na ubezpieczenie. Czy mogę w takim razie odliczyć sobie ulgę na dzieci? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maria Opublikowano 18 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2015 Możesz,do wysokości podatku. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
M-ka Opublikowano 18 Marca 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2015 A jeżeli kwota przekroczy podatek? W tym roku można wypełnic PIT/UZ i odliczyć brakującą część ulgi. Czy w tym przypadku też mogę to zrobić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maria Opublikowano 18 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2015 Nie możesz,bo nie ma składek na ubezpieczenie społeczne ani zdrowotne 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
M-ka Opublikowano 18 Marca 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2015 Rozumiem. A w której pozycji w PIT 37 wykazać przychód z zasiłków pienieżnych z ub. społ? poz. 44 czy poz. 59? Program "kieruje" mnie do poz. 59... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maria Opublikowano 18 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2015 Pozycja 59 inne źródła Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pudding Opublikowano 24 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2015 Super, dobrze wiedzieć :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Katarzyna Opublikowano 23 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Kwietnia 2015 witam..prosze o pomoc...Byłam zatrudniona na pół etatu w 2014 roku wyszło 10miesiecy.Jestem matka samotnie wychowująca dziecko.Otrzymałam PIT do rozliczenia i okazuje sie ze pracodawca rozliczył mnie tak iż nie mam nawet ulgi:(Mianowicie zaliczka pobrana przez płatnika jest 30zł...czy jest to możliwe???przychód miesięczny 840zł.Proszę o pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mar-Tax Opublikowano 23 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Kwietnia 2015 A jak miał rozliczyć pracodawca? Ulgę może Pani zastosować dopiero wypełniając swoje rozliczenie roczne. Oczywiście jest możliwe, że osoba zatrudniona na pół etatu przez 10 m-cy z połowa płacy minimalnej i pracująca poza miejscem zamieszkania miała odprowadzone 30 zł zaliczki na PIT. Zaliczka za 1 m-c wychodzi w kwocie 3 zł, więc 3x 10 = 30. Proszę wypełnić zeznanie roczne zgodnie z PIT-11, który otrzymała Pani od pracodawcy oraz załącznik PIT/UZ, wtedy skorzysta Pani z ulgi na dziecko (jeśli przysługuje), gdyż możliwe będzie wykorzystanie poza zaliczkami na PIT również zapłaconych składek ZUS. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi