Kategorie
Skocz do zawartości

PIT 11A a ulga na dzieci

Rekomendowane odpowiedzi

• 5 tygodni później...

witam..prosze o pomoc...Byłam zatrudniona na pół etatu w 2014 roku wyszło 10miesiecy.Jestem matka samotnie wychowująca dziecko.Otrzymałam PIT do rozliczenia i okazuje sie ze pracodawca rozliczył mnie tak iż nie mam nawet ulgi:(Mianowicie zaliczka pobrana przez płatnika jest 30zł...czy jest to możliwe???przychód miesięczny 840zł.Proszę o pomoc.

A jak miał rozliczyć pracodawca? Ulgę może Pani zastosować dopiero wypełniając swoje rozliczenie roczne. Oczywiście jest możliwe, że osoba zatrudniona na pół etatu przez 10 m-cy z połowa płacy minimalnej i pracująca poza miejscem zamieszkania miała odprowadzone 30 zł zaliczki na PIT. Zaliczka za 1 m-c wychodzi w kwocie 3 zł, więc 3x 10 = 30. Proszę wypełnić zeznanie roczne zgodnie z PIT-11, który otrzymała Pani od pracodawcy oraz załącznik PIT/UZ, wtedy skorzysta Pani z ulgi na dziecko (jeśli przysługuje), gdyż możliwe będzie wykorzystanie poza zaliczkami na PIT również zapłaconych składek ZUS.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
 Udostępnij

• Dodaj nową pozycję...