Gość Bożena Opublikowano 18 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2015 Wypłacamy świadczenia pieniężne i bony z ZFŚS pracownikom i emerytom, po wcześniejszym zebraniu od nich oświadczeń o dochodach z ostatnich 3 m-cy. Do tej pory mieliśmy 2 tabele wysokości świadczeń tzn. wyższe świadczenia były dla pracowników a w drugiej niższe dla emerytów. Ostatnio dowiedzieliśmy się, że emeryci powinni dostawać świadczenia w takiej samej wysokości co pracownicy.Proszę o pomoc w tej sprawie, jak robicie w Waszych zakładach i czy ktoś miał już kontrolę z PIP lub ZUS z tego zakresu.Z góry dziękuję za pomoc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
majka Opublikowano 18 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2015 Musi być dokładnie tak, jak sie dowiedziałaś! Absolutnie nie może być uzależniona wysokość świadczenia od tego, czy ktoś jest pracownikiem, czy emerytem! Jedynym kryterium jest sytuacja materialna, rodzinna czy zdrowotna osoby wnioskującej. U nas nikt się nie bawi w dzielenie na pracowników i emerytów. Dla wszystkich są jednakowe kryteria, głównie dochodowe. Kontrola ZUS była już niejednokrotnie i zawsze zwracali na to uwagę. Świadczenie wypłacone z zfśs niezgodnie z kryterium dochodowym powinno być ozusowane - zawsze nam to przypominają. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Szymon Opublikowano 18 Maja 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Maja 2015 Czy możliwe jest zrezygnowanie przez nauczyciela emeryta z opłacania zfśs czy jest to obowiązkowe? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gabi Opublikowano 18 Maja 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Maja 2015 przecież nauczyciel emeryt sam nie opłaca zfss tylko to zakład pracy robi odpis Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ZosiaA Opublikowano 18 Maja 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Maja 2015 Szymon, a co ty opłacasz? Jakieś składki płacisz na ZFŚS? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Renia Opublikowano 18 Maja 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Maja 2015 A może być tak, że mamy świadczenie urlopowe dla pracowników i oddzielnie świadczenie socjalne dla emerytów (bo przecież urlopów oni nie mają) wypłacane w tym samym czasie (przed wakacjami) ale kwota wyjściowa jest inna (dla pracowników wyższa). Czyli mamy dwie różne pozycje w preliminarzu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Gość Opublikowano 19 Maja 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Maja 2015 Szymon, a co ty opłacasz? Jakieś składki płacisz na ZFŚS? Ja nic nie opłacam, powiem więcej jestem inżynierem więc nie mam nic wspólnego z księgowością. Pytanie dotyczy mojej Teściowej, która przeszła na emeryturę nauczycielską i zdziwiła się co to za 5% chcą jej zabrać z emerytury. W karcie pisało, że to odpis i faktycznie trochę mi to nie pasowało ale wolałem skonsultować z fachowcami.Dziękuję bardzo za pomoc i wyjasnienie. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ZosiaA Opublikowano 19 Maja 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Maja 2015 Z emerytury? Kto chce jej to 5% zabrać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Szymon Opublikowano 19 Maja 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Maja 2015 Z emerytury? Kto chce jej to 5% zabrać? No właśnie okazuje się, nikt nic nie chciał zabrać . To była po prostu mała nieścisłość wynikająca z niezrozumienia, która dzięki Waszej pomocy się wyjaśniła. Pracując nikt się nad zfśs nie zastanawia a jak już masz przedstawić wysokość emerytury, z której ktoś chce liczyć jakieś 5% to temat staje się groźny. Najważniejsze, że już mam jasność co i jak - ja też nawet nie pomyślałem, że to działa jak w "cywilnym świecie" tj. nie w szkolnictwie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ZosiaA Opublikowano 19 Maja 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Maja 2015 OK Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Maja Opublikowano 21 Maja 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Maja 2015 Mam pytanie odnośnie tych 5% jak to ma być liczone.Z całego PIT-40 x 5%?czy PIT-40/12mcy x 5%? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ZosiaA Opublikowano 21 Maja 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Maja 2015 Jakie 5%??? Kto i komu ma liczyć? A przede wszystkim w jakim celu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Maja Opublikowano 21 Maja 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Maja 2015 Jakie 5%??? Kto i komu ma liczyć? A przede wszystkim w jakim celu?Odpis na emerytowanych nauczycieli. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ZosiaA Opublikowano 21 Maja 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Maja 2015 Maja, nie wiem o czym piszesz, nie słyszałam nigdy, aby takie 5% odpisy robić na emerytów.Z czego wynika takie liczenie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ZosiaA Opublikowano 21 Maja 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Maja 2015 Ok, już wiem o co chodzi, nie zrozumiałam , ponieważ była wyżej mowa o potrącaniu. Tutaj masz określone jak to robić art. 53 ust. 2 ustawy z 26 stycznia 1982 r. – Karta NauczycielaA jakie dokumenty i skąd brać kwoty......jakie dokumenty dotyczące wysokości emerytury/renty będą służyły do naliczenia odpisów, oraz sposób dokonania tego odpisu powinien określić dyrektor szkoły w regulaminie funduszu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Maja Opublikowano 21 Maja 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Maja 2015 Odpis na ZFŚŚ dla nauczyciela emeryta w pytaniach i odpowiedziachSposób ustalenia należnego odpisu na ZFŚS dla nauczycieli będących emerytamiJak prawidłowo należy naliczać odpis na ZFŚS dla nauczycieli będących emerytami? Czy 5% powinno być naliczane od miesięcznej emerytury czy od rocznej (np. 2500 zł × 12 miesięcy × 5%)?Przepisy dotyczące naliczania odpisu na ZFŚŚ dla nauczycieli będących emerytami, rencistami lub nauczycielami pobierającymi nauczycielskie świadczenie kompensacyjne wskazują, że odpisu tego dokonuje się w wysokości 5% pobieranych przez nich emerytur, rent oraz nauczycielskich świadczeń kompensacyjnych (art. 53 ust. 2 ustawy z 26 stycznia 1982 r. – Karta Nauczyciela; dalej: Karta Nauczyciela). Niestety, ustawodawca:● nie określił okresu, jaki należy uwzględnić przy obliczaniu 5% pobieranych emerytur, rent lub świadczeń kompensacyjnych,● nie wskazał, w jaki sposób pracodawca ma pozyskać dane niezbędne w tym zakresie.Zgodnie z wyjaśnieniami udzielanymi przez przedstawicieli Ministerstwa Edukacji Narodowej i Sportu (pismo z 29 marca 2005 r., nr DE-3-339-7-05, z 27 kwietnia 2005 r., nr DPZN-WSW-KK-1801-114/05), informacje służące skalkulowaniu wysokości emerytur i rent nauczycielskich powinny opierać się na faktycznych danych na temat wysokości tych emerytur i rent (brutto), zebranych przez szkołę (inną oświatową jednostkę organizacyjną), naliczającą odpis na danego emeryta/rencisty.Jednocześnie w art. 53 ust. 5 Karty Nauczyciela wskazano, że w sprawach nieuregulowanych przepisami art. 53 ust. 1–4 stosuje się przepisy ustawy z 4 marca 1994 r. o zakładowym funduszu świadczeń socjalnych, zgodnie z którymi:● fundusz tworzy się z corocznego odpisu podstawowego, naliczanego w stosunku do przeciętnej liczby zatrudnionych (art. 5 ust. 1),● wysokość odpisu podstawowego wynosi na jednego zatrudnionego 37,5% przeciętnego wynagrodzenia miesięcznego w gospodarce narodowej w roku poprzednim lub w drugim półroczu roku poprzedniego, jeżeli przeciętne wynagrodzenie z tego okresu stanowiło kwotę wyższą (art. 5 ust. 2).Dlatego – w mojej ocenie – do naliczenia wysokości odpisu na ZFŚS dla nauczycieli będących emerytami w ciągu całego poprzedniego roku placówki oświatowe powinny przyjąć:1) przeciętny miesięczny dochód emeryta/rencisty z roku poprzedniego (np. z PIT-40A – jeśli dokument taki został dostarczony do jednostki oświatowej) lub2) jeśli nauczyciel emeryt/rencista przebywał na emeryturze/rencie w okresie krótszym niż rok – jego przeciętny miesięczny dochód uzyskany w tym czasie.Przyjmując do ustalenia należnego odpisu jeden z opisanych sposobów określenia przeciętnego miesięcznego dochodu nauczyciela emeryta/rencisty, wyliczenie tego odpisu powinno przebiegać następująco:● przypadek 1:kwota dochodu z PIT 40A × 5% : 12● przypadek 2:– jeżeli emerytura/renta była pobierana w całym okresie w tej samej wysokości:kwota wynikająca z decyzji o emeryturze/rencie × 5%– jeżeli wysokość emerytury/renty w czasie jej pobierania uległa zmianie:kwota wynikająca z decyzji o emeryturze/rencie × okres (w miesiącach) jej pobierania : okres (w miesiącach) jej pobierania × 5% Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Maja Opublikowano 21 Maja 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Maja 2015 Tylko ja zawsze liczyłam PIT-40 x 5% i to był odpis za emeryta Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ZosiaA Opublikowano 21 Maja 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Maja 2015 No wyżej przecież napisałam ci to samo, bez wklejania całości , ale sama wiesz, ze sposób ma określić wasz dyrektor w Regulaminie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ZosiaA Opublikowano 21 Maja 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Maja 2015 Nie dzieliłaś na 12??? tylko z PiT 40 X 5%? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość maja Opublikowano 22 Maja 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Maja 2015 Tak i nie ja jedna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ZosiaA Opublikowano 22 Maja 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Maja 2015 Upsss......to, że nie ty jedna to słabe usprawiedliwienie. Na twoim miejscu zrobiłabym korektę naliczenia i niestety trzeba oddać kasę na "budżet" czyli zwrot środków z ZFŚS na konto podstawowe, naliczenia (te w nadmiarze) za lata ubiegłe odprowadzasz na dochody, za rok bieżący jeśli już zdążyłaś przekazać cofasz na wydatki bieżące.Dokonanie odpisu w nadmiernej wysokości, czyli zbyt dużo ze środków bieżących to dyscyplina.Taka moja ocena Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Maja Opublikowano 22 Maja 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Maja 2015 A co powiesz na to:Poradnik Oświatowy 4/2014 Zasady obliczania wysokości odpisu na ZFŚS dla emeryta lub rencisty – byłegonauczyciela zależą w dużej mierze od dokumentów, jakimi poświadczyon swój dochód z tytułu pobieranych świadczeń.Jeżeli emeryt lub rencista przedłożył stosowną informację PIT za rokubiegły, zasady naliczania wysokości odpisu na ZFŚS są prostsze. W informacjiPIT mamy wskazaną roczną kwotę dochodu brutto emeryta lub rencistyz tytułu pobieranych przez niego świadczeń. Kwota ta stanowi jednocześniepodstawę do obliczenia odpisu na takiego byłego nauczyciela.Załóżmy, że były nauczyciel – emeryt przedłożył informację PIT, w którejkwota dochodu brutto z tytułu pobierania emerytury za 2013 r. wynosi15 600 zł.Wysokość odpisu na ZFŚS w 2014 r. powinna zostać naliczona właśnieod tej kwoty, czyli:15 600 × 5% = 780 zł – tyle wynosi odpis na ZFŚS dla tego emeryta.Nieco inne zasady należy zastosować, gdy były pracownik nie dostarczyłwypełnionego formularza PIT. Wówczas należy posłużyć się dokumentamipotwierdzającymi wysokość pobieranych przez niego świadczeń w poszczególnychmiesiącach. W przypadku gdy wysokość emerytury jest takasama w każdym miesiącu roku poprzedniego, wyliczenia wysokości odpisuna ZFŚS można dokonać w następujący sposób:zz1156 zł – stała miesięczna wysokość emerytury w 2013 r.,zz1156 zł × 12 miesięcy = 13 872 zł – roczny dochód z tytułu pobieranychemerytur, będący jednocześnie podstawą odpisu na ZFŚS,zz13 872 zł × 5% = 693,60 zł – wysokość odpisu na nauczyciela emeryta w 2014r. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ZosiaA Opublikowano 22 Maja 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Maja 2015 A co oczekujesz? Nic nie powiem, przecież to twoja decyzja Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Maja Opublikowano 22 Maja 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Maja 2015 A co oczekujesz? Nic nie powiem, przecież to twoja decyzja Chodzi o to, że mam mętlik w głowie. Są dwie różne interpretacje dlatego zadałam to pytanie na forum. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ZosiaA Opublikowano 22 Maja 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Maja 2015 A co powiesz na to w takim razie:Rachunkowość w oświacie Do naliczenia wysokości odpisu na ZFŚS dla nauczycieli będących emerytami w ciągu całego poprzedniego roku placówki oświatowe powinny przyjąć:1) przeciętny miesięczny dochód emeryta/rencisty z roku poprzedniego (np. z PIT-40A – jeśli dokument taki został dostarczony do jednostki oświatowej) lub2) jeśli nauczyciel emeryt/rencista przebywał na emeryturze/rencie w okresie krótszym niż rok – jego przeciętny miesięczny dochód uzyskany w tym czasie.Przyjmując do ustalenia należnego odpisu jeden z opisanych sposobów określenia przeciętnego miesięcznego dochodu nauczyciela emeryta/rencisty, wyliczenie tego odpisu powinno przebiegać następująco:● przypadek 1:kwota dochodu z PIT 40A × 5% : 12● przypadek 2:– jeżeli emerytura/renta była pobierana w całym okresie w tej samej wysokości:kwota wynikająca z decyzji o emeryturze/rencie × 5%– jeżeli wysokość emerytury/renty w czasie jej pobierania uległa zmianie:kwota wynikająca z decyzji o emeryturze/rencie × okres (w miesiącach) jej pobierania : okres (w miesiącach) jej pobierania × 5% Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi